U ovom egzotičnom nazivu za keks sakrivena je španska reč za “prašinu” jer ne samo da su prhki već ćete dok ih pravite biti u oblaku prašine od šećera u prahu, brašna i cimeta, otkriva nam naša saradnica Biljana Simeonov.Savršeno oblikovani pratili su Špance u svim njihovim osvajanjima a recept je prilično jednostavan i može se napraviti u bilo kojoj kuhinji na svetu.
“Zbog neutralnog ukusa mogu se kombinovati sa različitim dodacima: orasima, lešnicima, cimetom, limunovim uljem….jedina tajna kod njih je da se posipaju mešavinom šećera čim se izvade iz rerne, kad se ohlade ukus je potpun. Najaktuelniji su u zimskim mesecima i oko Božića, kaže Biljana.
Sastojci: 225 gr putera na sobnoj temperature 225 gr finog kristal šećera, 40 gr prah šećera, 2 jaja, 5 kapi vaniline arome ili jedna šipka vanile, 550 gr prosejanog belog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli.
Priprema: Pleh obložite papirom za pečenje. Šećer, puter i prah šećer u jednoj dubokoj činiji mikserom penasto umutite. Uz stalno mućenje dodajte jedno po jedno jaje i aromu vanile. Dodajte brašno, so i prašak za pecivo i sve umesite u glatko testo. Zagrejte rernu na 190 stepeni, površinu na kojoj ćete raditi pospite brašnom, razvijte testo debljine 5mm, napravite željene oblike, prebacite na pleh i pecite u zagrejanoj rereni 8-10 munuta.
“Kad ih izvadite iz rerne odmah ih pospite mešavinom šećera i cimeta i prebacite ih na kuhinjsku rešetku da se ohlade. Ovi keksi mogu da stoje u kutiji do nedelju dana.Prijatno”
Draga BIljana,jako mi se dopao tvoj recept i nacin na koji si ga iznela,a s obzirom da te znam licno mislim da je kolac pun pogodak.Upravo ga pravim i javljam utiske.Nadam se da ce i meni docarati Spaniju.Puno pozdrava.Dragana
Kolacici uspeli.Hvala za recept.Divni,mirisljavi ,hrskavi.Dragana
? biće zima u znaku Španaca ?