subota , 1 aprila 2023
Foto: Hello World

Polovina programera u Srbiji rado preporučuje ovdašnje poslodavce

Fleksibilno radno vreme, zanimljivi i izazovni projekti, mogućnost za usavršavanje i napredovanje, dobri međuljudski odnosi, kao i dobijanje povratne informacije nakon razgovora za posao najčešći su pozitivni utisci domaćih programera o ovdašnjim poslodavcima.

Ovo su podaci sa servisa IT Insajder na najposećenijem sajtu za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji HelloWorld.rs. Ovaj sajt trenutno broji 1400 prilika za zaposlenje i preko 3.500 verifikovanih komentara o domaćim IT poslodavcima. Da raste interesovanje za informacijama o IT kompanijama dokazuje i stalni rast posećenosti sajta HelloWorld, koji premašuje 200.000 poseta mesečno.

Komentari o domaćim IT poslodavcima su uglavnom pozitivni

IT Insajder je platforma gde svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu, kao i iskustva sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada. Projekat IT Insajder je prvi ovog tipa na domaćem IT tržištu.

Zanimljiv podatak je da je čak 60% komentara o poslodavcima pozitivno, odnosno njihovi autori preporučuju ocenjenu kompaniju. Sve recenzije su verifikovane, a validacija se vrši potvrdom email adrese. Omogućena je i validacija LinkedIn nalogom autora komentara, kako bi se istakla verodostojnost napisanog. Autor recenzije bira da li želi da bude anoniman.

„Važno je napomenuti da do sada nijedna recenzija, niti profil kompanije nisu uklonjeni na zahtev poslodavca, jer smatramo da je to kontraproduktivno za kandidate, kompanije, ali i naš sajt, čija je misija povećanje transparentnosti domaćeg IT tržišta rada“, objašnjava Tamara Prodanović sa sajta HelloWorld.rs.

Kolike su prosečne IT plate u Srbiji?

Zarad neophodnog podizanja transparentnosti domaće IT industrije, prošle godine je IT Insajderu dodata sekcija „Plate“, gde zaposleni mogu anonimno da napišu neto iznos zarade. Na ovaj način zainteresovanim kandidatima je omogućeno da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o kompaniji. Prema podacima koje je sajt HelloWorld do sada prikupio,  prosečna plata senior programera iznosi 1.724 €, medior programera 1.144 €, a juniora 736 €.

Recenzije bivših i sadašnjih zaposlenih igraju presudnu ulogu u percepciji brenda poslodavca i utiču na privlačenje kvalitetnog kadra. Zainteresovani kandidati najviše veruju informacijama „iz prve ruke“, te je važno da poslodavci ne ignorišu napisane komentare.

Takođe pročitajte

Obeležavate jubilej firme? Evo kako da organizujete događaj za pamćenje

Svako preduzeće ima periode uspona i padova, kada posao cveta ali i kada nije baš …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.