ilustracija

Polovina dece ima problem da se popne stepenicama do drugog sprata

Usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane gotovo polovina dece ima problem da se popne stepenicama do drugog sprata, jedan je od ključnih rezultata prve faze istraživačko-edukativnog projekta“Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje”.

Prema istraživanju, 80 odsto dece ne unosi dovoljno povrća, svako treće jede preporučenu količinu voća, samo trećina dece unosi dovoljno mesa, a gotovo nijedno dete ne unosi dovoljno žitarica. Svega trećina dece konzumira dovoljne količine mleka i mlečnih proizvoda, 15 odsto pretežno jede masnu hranu a više 60 odsto nema nikakve redovne fizičke aktivnosti.

Alarmantni trendovi koji se tiču načina ishrane i nivoa fizičke aktivnosti školaraca, koji su ispitivani na teriroriji čitave Srbije, ukazuju na potencijalno veliki rizik oboljevanja od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu.

“Ključni momenat za promenu ovih trendova je u menjanju izvora informisanja, kao i u uticanju na formiranje ispravnih navika u ishrani i fizičkoj aktivnosti u ranom dobu. Sledeći koraku projektuje praćenje efekata jednokratne usmerene edukativne intervencije, isporučene u skladu sa referentnim preporukama vodećih stručnih organizacija i naučnih istraživanja, koja je namenjena podizanju informisanosti dece i adolescenata u ovim oblastima. Finalno,naš projekat “Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” će pokušati da vodičem za zdrave životne navike, koji će biti završen sredinom ove godine, svakompojedincuda konkretan odgovor na pitanje kako da se ispravno hrani i adekvatno vežba.”, rekao je lider projekta prof. dr Sergej Ostojić ističući da je uvođenje edukacije o ispravnim životnim navikama u formalno obrazovanje jedno od dugoročnih rešenja koje ovaj problem zahteva.

Opšte preporuke u ishrani dece podrazumevaju dnevni unos više od 6 porcija žitarica, tri porcije povrća, dve porcije voća, tri porcije mleka i mlečnih proizvoda, pet i više porcija proteinskih namirnica (npr. riba, orašasti plodovi, meso), kao i umeren unos masnoća, slatkiša i začina kao što je kuhinjska so. U pogledu fizičkih aktivnosti, svako dete treba da ima 60 i više minuta umereno intenzivne fizičke aktivnosti svakogdana u nedelji u vidu sporta, rekreacije, odlaska do škole ili igre.

Naredna faza projekta “Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” koji je pokrenuo Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke je istraživanje navika odraslog stanovništva kojim ć ebiti obuhvaćene neke od kompanija i domovi za stara lica. Deo istraživačkih aktivnosti na ovom projektu je podržan od strane republičkog Ministarstva prosvete, nauke i tehonološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, pokrajinskog Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnosti kompanije Coca-Cola Srbija.

 

 

Takođe pročitajte

Psihologija i dalje najpopularnija, pada broj prijavljenih na IT smerovima

Analiza sajta za karijerni razvoj mladih Startuj Infostud o upisu na univerzitete u Srbiji pokazuje kompleksnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.