četvrtak , 23 marta 2023

Pola veka Žilnikovih “Ranih radova”

Pedeseta godišnjica od snimanja filma „Rani radovi“ i osvajanja „Zlatnog medveda“ u Berlinu 1969. godine, biće obeležena u dva grada – u Nišu, rodnom gradu reditelja Želimira Žilnika, 12.decembra u Niškom kulturnom centru i sutradan u Beogradu u Jugoslovenskoj kinoteci.

Uloge u ovom filmu tumače Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Marko Nikolić. „Rani radovi“ na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija u junu 1968. godine. Tri mladića i devojka Jugoslava, suprotstavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevice…
Film pripada ostvarenjima „crnog talasa“. Dobio je „Zlatnog medveda“ U Berlinu i prvobitno bio odobren za prikazivanje, ali je bio predmet sudskog postupka i u to vreme nije mogao biti javno prikazivan.

Obeležavanju godišnjice u Nišu i u Beogradu prisustvovaće i snimatelj Karpo Godina, višegodišnji Želimirov prijatelj i saradnik. Program u Nišu organizuju Društvo Slovenaca „France Prešern“ iz Niša i Filmski i video program Niškog kulturnog centra. Nakon projekcije filma „Rani radovi“, moderator razgovora biće Dejan Dabić. Program počinje u 18 časova u sali NKC-a (Stanoja Bunuševca bb).

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) program počinje u 19 časova. Nakon pozdravne reči direktora Kinoteke, Jugoslava Pantelića i upravnika, Marjana Vujovića biće prikazan film „Rani radovi“. Moderator razgovora posle filma biće dr Ivana Kronja, čiji je tekst povodom jubileja kultnog ostvarenja domaće kinematografije i objavljen u novembarskom broju „Kinoteke“.

Suorganizatori jubileja su: Društvo Slovenaca „Sava“ – Beograd, Filmski centar Srbije, Ambasada Republike Slovenije. Sponzori i pokrovitelji su: Bel Medic i Pristop.

Takođe pročitajte

Besplatan program za mlade talente u Nelt Grupi

”Dobar start“, talent program Nelt Grupe koji se već osam godina uspešno realizuje, od 2023. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.