Pokretni mamograf u Medveđi – rak je IZLEČIV

Na inicijativu rukovodstva Doma zdravlja u Medveđi, pokretni mamograf dostupan je svim ženama sa teritorije naše opštine.
U Medveđi će mamograf biti sve dok za to postoji potreba, odnosno dok se ne pregledaju sve žene starosne dobi od 50 do 69 godina starosti i žene kod kojih postoji potreba da se pregled obavi na ovaj način“, ističe direktor Doma zdravlja u Medveđi, dr Dragan Anđelković.
Instituti i zavodi za javno zdravlje širom zemlje u saradnji sa predstavnicima domova zdravlja, ali i lokalnih samouprava organizuju promotivne aktivnosti kako bi uticali na to da što veći broj žena obavi preventivni pregled u cilju ranog otkrivanja raka dojke. Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.
Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika dojki uz pomoć rentgenskih (x zraka). Aparat kojim se vrši ovo ispitivanje zove se mamograf. Snimanje traje oko 30 minuta.
Postoje dve svrhe u koje se radi mamografski pregled:
– Skrining mamografija – mamografski pregled dojki kod žena koje nemaju tegobe ili promene na dojkama. Cilj ovog mamografskog pregleda je da se otkrije zloćudni tumor dojke u stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti ili napipati (palpatornim pregledom).
– Dijagnostička mamografija – mamografski pregled dojki kod žena koje imaju tegobe ili kod kojih su palpatornim pregledom dojki ili ultrazvučnom snimanjem uočene određene promene.
Od početka sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke do sada ovim programom i pregledom potpuno zdravih žena, koje nisu imale simptome i znake obolevanja, otkriven je karcinom dojke i patohistološki potvrđen kod 839 žena.

Takođe pročitajte

NURDOR – Praznična radost puni kutija za hrabrost

Terapije malignih bolesti su često invazivne i iscrpljujuće. Kod dece svaka bol i neprijatnost izazivaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.