sreda , 28 septembra 2022
Centar za promociju nauke

Pokreni se za nauku: Šest miliona dinara za naučna istraživanja

U okviru ovogodišnjeg programa „Pokreni se za nauku“, dodeljeni su grantovi od po 600 hiljada dinara za 10 naučno-istraživačkih projekata, iz oblasti očuvanja i zaštite javnog zdravlja.

Rezultati nagrađenih projekata će biti od izuzetnog značaja za unapređenje zdravlja ljudi, a neka od podržanih istraživanja baviće se i načinima za rešavanje najvećeg izazova za javno zdravlje u 2020. godini, pandemijom COVID-19. Među odabranim projektima su i dizajniranje visoko-osetljivih senzora za pesticide, razvijanje alternativnih biopesticida smanjenog rizika, formulaciju dijetetskih suplemenata baziranih na probioticima i prirodnim bioaktivnim komponentama, razvijanje modela za istraživanje mehanizama nastanka različitih vrsta raka.

Centar za promociju nauke

Na peti po redu konkurs nacionalnog programa „Pokreni se za nauku“, koji realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Filip Moris (Philip Morris International) prijavilo se 139 naučnika okupljenih u 33 tima. Najbolje predloge naučnih istraživanja odabrala je komisija uglednih univerzitetskih profesora i stručnjaka sa dugogodišnjom ekspertizom u oblasti prirodnih nauka i javnog zdravlja.

Tamara Stanković, direktorka odnosa sa naučnom zajednicom za jugoistočnu Evropu u kompaniji Filip Moris istakla je izjavila je da ova kompanija razume važnost povezivanja nauke i privrede.

„Ulažemo velika sredstva u sopstvena naučna istraživanja, ali istovremeno podržavamo i mlade generacije stručnih ljudi u lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo. Ohrabruje činjenica da su mladi naučnici svesni sve veće potrebe za novim tehnologijama koje su bazirane na smanjenju štetnosti. Ovaj princip značajno utiče na unapređenje zdravlja ljudi, što je jedna od misija kompanije Filip Moris. U okviru vizije budućnosti bez duvanskog dima, naša kompanija ulaže i istraživanje i razvoj naučno zasnovanih alternativa koje predstavljaju bolje rešenje u odnosu na cigarete, zaključuje Stanković.

Program „Pokreni se za nauku“ osmišljen je 2015. godine i do danas je ostao jedini kontinuirani program podrške mladim naučnicima u Srbiji. U prethodne četiri godine kroz „Pokreni se za nauku” sa 25,3 miliona dinara podržana su 32 naučna istraživanja i 75 naučnika koji stoje iza njih, kao i četiri ustanove koje su dobile savremenu, specijalizovanu opremu. Program predstavlja nastavak dosadašnjih ulaganja kompanije Filip Moris koja su posvećena osnaživanju mladih i njihovom motivisanju da svojim radom doprinesu društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju Srbije.

Takođe pročitajte

Test na urođenu trombofiliju prvi put u Srbiji od trošku RFZO

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš tokom prošle nedelje urađene su po prvi put u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.