Pogled sa tornja “Rheinturm”

Grad arhitekture, mode i umetnosti na obali Rajne mnogi nazivaju „gradom budućnosti“ jer je među prvih deset evropskih gradova po udobnosti življenja.  Kažu da je najlepši pogled sa tornja „Rheinturm“ odakle nam fotografije šalje naša saradnica Dragana Jensch.

dizeldorfDizeldorf je jedan od četiri grada koje je irska kompanija „Rayanair“ odabrala kao svoju destinaciju iz Niša a sa letovima kreće od 30.oktobra. Karte su u prodaji od sredinom juna pa ako želite da posetite ovaj grad prava je prilika da to učinite po ceni karte od dvadesetak evra. Avioni irske kompanije sa niškog aerodroma ka vazdušnoj luci Weeze u nemačkom gradu će leteti četvrtkom i nedeljom.dizeldorf arhitektura

Osnovne informacije govore da je Diseldorf  glavni grad provincije Severna Rajna – Vestfalija u zapadnom delu Nemačke. On predstavlja jedan od najvećih industrijskih centara u Evropi i važnu luku na reci Rajni. Diseldorf je deveti po veličini grad u Nemačkoj sa oko 600.000 stanovnika. Većim delom se nalazi na desnoj obali Rajne, na mestu gde se u nju uliva reka Disel, pa otuda i ime grada “Düsseldorf “ ili “selo na reci Disel”.

Pomenuti toranj nalazi se u centru grada i visok je 240 metara, a na 168 metru se nalazi vidikovac na koji se liftom stiže za 46 sekundi, i odakle turisti imaju pogled na celokupnu panorama gada. Ulaz na toranj košta 3,80 evra. Na 172 metru nalazi se restoran sa 180 mesta do prozora, pa se uz kafu, ručak ili pivo može uživati u predivnom pogledu na ceo grad.

dizeldorf reka rajnaDuž obale reke Rajne nalazi se šetalište “Rajneferpromenade” koje vodi do luke. Dugo je 1,5 kilometara, sagrađeno 1995. godine i predstavlja idealno mesto za lagane šetnje ili vožnju bicikla. Centar grada nije veliki i sve je na dohvat ruke, tako da se sve bitnije lokacije mogu obići peške. Uskim ulicama dominiraju pivare, restorani i butici. Gradom najviše cirkulišu tramvaji, a do udaljenijih delova se može koristiti metro.

U starom delu grada poznatijem pod imenom Altštat dominira neformalna atmosfera sa restoranima, kafeima, obnovljenim crkvama, velikim parkovima i mnogobrojnim prodavnicama. Inače, ovaj deo poznat je i kao najduži bar na svetu” zbog lanca od 300 barova.

Diseldorf je grad tradicije i opuštenosti, po kojoj je ova oblast u Nemačkoj naročito poznata. Iako ga reka Rajna deli na dva dela zahvaljujući mostovima nije teško funkcionisati u njemu.

Foto: Dragana Jensch

 

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Jedan komentar

  1. Fatima Alihodžić

    Pozdrav saradnici i administratoru!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.