četvrtak , 7 jula 2022

Poezija u srcu i na telu – Ana Ilić

Devojka za koju granice ne postoje i da su želje i mogućnosti jedno što i dokazuje na svojim primerima, Ana Ilić filozof, pesnikinja, a sada i modni kreator.

Ova mlada devojka iz Vladičinog Hana koja živi u Nišu boluje od Fridrajhove ataksije ali i pored svih nedaća i malo informacija o ovoj bolesti, kao i svaki njen vršnjak upisala je Filozofski fakultet u Nišu, gde se uz pomoć roditelja i brata spakovala i započela život i studije u ovom gradu. Sa navršenih 25 godina iza sebe pored diplome fakulteta i tri knjige poezije,  od skoro i realizaciju svoje ideje “obuci poeziju” spojivši poeziju i modu na pristupačan način.

Ana Ilić

Ana dizajnira majice koje su urađene digitalnom štampom, a svi oni koji kupe majicu dobijaju na poklon i njenu zbirku pesama “Utrnule reči”.

Poenta u celoj priči je širenje kulture, približavanje umetnosti. Smeštanje umetnosti u svakodnevnicu, kao što su pokušavali avangardisti. Ne dopada mi se ta otuđenost književnosti, usamljenost poezije, autonomija umetnosti u odnosu na život. Za mene je sve isto i povezano, ja koristim tradicionalne umetnosti slikarstva i poezije, i kombinujem sa novom umetnošću – grafičkim dizajnom, i ljubav ka svemu tome je izražena na nov način,a to su majice sa štampom.” – kaže Ana.

Možda stihovi baš vaše omiljene pesme možete naći na majicama, kao na primer: “Santa Maria della Salute”, a na fotografiji Braseja “Četiri godišnja doba’ u ulici ‘Lappe'” ili Šarl Bodlera “Himna lepoti” na slici Gustav Кlimta “Dama sa perjanom boo”. Ona naglašava da je zona komfora za poeziju uvek bila isključivo knjiga, zato ovo što radi nosi naziv Poezija nije samo za knjige.

Mnoge knjige ostaju nepročitane i mnoge pesme nezapažene zbog toga. Prosečan čovek u životu pročita dosta više majici nego pesama. I zašto da to ne bude isto? Uverila sam se da nije tačno da ljudi ne vole poeziju, možda neće svako pročitati zbirku pesama, ali se svako može pronaći u bar jednoj pesmi, i poželeće da je nosi. Uz dobar dizajn, naravno.” – kaže Ana Ilić.

Iako su sada na majicama svetski poznata pesnička imena, kad je Ana pokrenula akciju u igri su bili njene pesme i ilustracije iz njenih knjiga koje je radio ilustator Кristijan Hranisavljević.  Ova talentovana devojka smatra  takođe i da je samo bilo potrebno poeziju plasirati na malo nesvakidašnji da bi se izvukla iz mnogobrojnih neotvorenih knjiga.

S obzirom da sam završila ITAkademy iz oblasti grafičkog i video dizajna, u početku sam samo eksperimentisala s dizajnom, i vežbala. I onda mi je pala na pamet ideja, koju je prepoznao, podržao i mnogo unapredio Miloš Antić, vlasnik firme koja se bavi izradom majici sa printom, koji je i sam veoma inovativan, kreativan i preduzimljiv, pa je pozitivno uticao na mene. Sklopila sam dogovor s tom firmom, i oni su mi izašli u susret više nego što sam očekivala. Tako je počelo.” – priseća se Ana kako je sve krenulo.

Iako mnogi književni kritičari imaju samo reči hvale za njene stihove , ova skromna devojka ne želi da ova priča bude njena lična promocija, već promocija kulture.

Skoro sam izbacila set dizajna sa najlepšom ljubavnom poezijom i remek delima slikarstva najboljih svetskih pesnika i slikara, povodom Dana zaljubljenih, a za proleće spremam još i drugačije setove, nove pesnike, slikare, drugačiji dizajn, nagradne igre …Uživam u svakom trenutku ovoga, jer istražujem divne stvari koje sam uvek volela, i kreiram svim srcem.” – završava Ana.

Cena svake bele majice je 1300, a crne 1600. Proizvodi se prodaju preko interneta, a najčešći kupci su mladi ljudi. Ana u njihov život unosi osmeh i uči ih da poruku o sebi šalju stihovima na kojima prednjače ljubavni. Mlada devojka koju je bolest vezala za invalidska kolica, pokušava da zaradi novac za život poput brojnih vršnjaka širom Srbije, a na taj način obezbeđuje novac za terapije koje joj olakšavaju teret bolesti o kojoj se malo zna i sa kojom se Ana bori svakodnevno.

 

Takođe pročitajte

FORREST GAMES – društvene igre su beg iz digitalnog sveta

Forrest games je nova online prodavnica koja se bavi prodajom društvenih igara i edukativnih igara …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.