PODVIG – uspešan hiruški zahvat kod pacijenta kome je pretio infarkt, šlog i pucanje aneurizme

Na niškoj Klinici za kardiohirurgiju protekle nedelje uspešno su savladali veliki i jedinstveni profesionalni izazov koji su pre njih uradili još samo kolege u Japanu…

Pacijent Časlav S. primljen je na pomenutu Kliniku kao hitan slucaj sa pretećim infarktom srca zbog stenoze glavnog stabla i trosudovne bolesti srca, sa suženjem leve karotidne arterije od 90% i pretećim infarktom mozga i šlogom.

„Na naše ogromno iznenađenje otkrili smo i prisustvo aneurizme trbušne aorte veličine oko 7.5 cm sa istanjenim prednjim zidom i pretećom rupturom koja bi dovelo do brutalnog iskrvarenja i trenutne smrti. Ukupno 3 veoma složena hitna hirurška stanja kod istog pacijenta koja zahtevaju urgentno resavanje, kaže prof.dr Dragan Milić, direktor Klinike i dodaje da su doneli odluku da urade sve tri operacije kod Časlava kako bi sprečili sve moguće neželjene ishode (infarkt srca, cerebrovaskularni inzult ili pucanje aneurizme trbusne aorte).

„Prvo smo uradili endarterektomiju i rekonstrukciju vratne arterije, potom trostruki bajpas na srcu i na kraju resekciju aneurizme trbušne aorte sa revaskularizacijom butne arterije levo (ukupno je kreirano 10 vaskularnih anastomoza!!!). Operacija je trajala 8 sati i posebna specificnost bila je ta što je celu proceduru uradila jedna ista hirurska ekipa, ponosan je dr Milić i ističe da se Časlav se dobro oporavlja od ovako teške operacije i za nekoliko dana ide kući.

„Srećan sam što će se naš pacijent vratiti svojoj porodici i nastaviti sa normalnim zivotom. Ponosan sto sam predvodio sjajnu ekipu mladih neverovatno stručnih ljudi koji bez svetla pozornice, bez promocije i EPP-a u tišini rade krajnje složen i komplikovan posao spasavajući živote građana Niša i jugoistočne Srbije… Hirurzi, anesteziolozi i anesteticari, perfuzeri, instrumentarke, sestre u intenzivnoj nezi i na odeljenju, dr Milan Lazarevic sa svojom ekipom i čudesnim laboratorijama kojima rukovodi, kardiolozi sa naše klinike kao i celokupno pomoćno osoblje iz godine u godinu pokazuje znanje, stručnost i karakter koji se teško mogu naći i u najvećim i najpoznatijim klinikama na svetu, navodi Milić.

Takođe pročitajte

Lebane po četvrti put organizuje Miholjske susrete sela

I ove godine opština Lebane je kod Ministarstva za brigu o selu prošla na projektu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.