Podrška mladima – Prijavite se za plaćenu praksu

Mladi ljudi koji su u potrazi za poslom, imaće priliku da u sredu, 13. aprila u New City Hotel & Restaurant, (Vožda Karađorđa 12, Niš), od 12.00 do 13.30 časova prisustvuju predstavljanju programa „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse”.

Ovaj program omogućava nezaposlenim licima starosti od 15 do 30 godina da se povežu sa poslodavcima, učestvuju u programu dvomesečne plaćene prakse i pre svega steknu neophodno radno iskustvo u tom periodu.

Pozivaju se mladi da nam se pridruže i čuju o kakvom program je reč, i na koji način mogu da se prijave za učešće u programu radnih praksi.

Program sprovodi UNICEF u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku i partnerstvo sa NAPOR-om i Gi Group-om.

Brojke govore da je u Srbiji danas čak 234.000 mladih, koji su nezaposleni. Oni su u nezavidnom položaju na tržištu rada i u riziku od dugoročne nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

Istovremeno, primetan je i deficit radne snage, pogotovo sa završenom srednjom školom. Stopa nezaposlenosti mladog stanovništva povećana je za 0,9 % i u trećem kvartalu 2021. godine iznosila je 23,1%. Tzv. NEET stopa, odnosno udeo mladih uzrasta od 15 do 24 godine koji niti rade niti su u procesu obrazovanja, u ukupnoj populaciji mladih u istom periodu iznosila je 18,1%, što u odnosu na drugi kvartal te godine predstavlja povećanje od 3,8%.

Da bi se situacija promenila, neophodno je pružiti podršku mladima, posebno onima koji nisu ni u sistemu obrazovanja, ni radnom odnosu niti pohađaju neku vrstu obuka. Takvu mogućnost pruža upravo program „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse” koji omogućava nezaposlenim mladim ljudima uzrasta do 30 godina da se povežu sa poslodavcima i steknu plaćenu praksu.

Više informacija o programu i uslovima učešća nalazi se na platformi biramuspeh.com.

Takođe pročitajte

Vrtić “Maslačak” u Nišu u novom ruhu – donacija MK Group i AIK banke

Vrtić „Maslačak”, u okviru Predškolske ustanove Pčelica u Nišu, svečano je obeležio završetak radova koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.