Podbel Foto: Vlastimir Nikolić Kalac

PODBEL – oprezno sa ovom biljkom

Poznati travar Vlastimir Nikolić Kalac iz Bele Palanke upozorava da jedna izuzetna biljka u borbi protiv respiratornih infekcija može biti i opasna.

U starijoj literaturi piše da je podbel (Tussilago farfara) izuzetan lek protiv kašlja…kako cvet tako i list. Da li je baš tako? Spisak opasnih biljaka za jetru stalno raste. Po novim istraživanjima na tom spisku našao se cvet podbela koji izaziva sarkom jetre.Piše i na Googlu. List, kad se kasnije razvije može da se koristi ali, dobro suv.Toliko, napisao je Kalac na svom FB profilu.

Podbel
Foto: Vlastimir Nikolić Kalac

„Zbog svoje otpornosti rasprostranjen je svuda, ali najbolje uspeva pored reka, na glinenom i peščanom zemljištu, piše časopis „Lekovito bilje“.

„Podbel cveta od januara do marta, dok mu se listovi razvijaju nešto kasnije, u maju. U lekovite svrhe upotrebljavaju se svi nadzemni delovi, odnosno, cvet, list i stabljika koji se sakupljaju za vreme cvetanja.

Ova lekovita biljka obiluje vitaminom C i mnoštvom aktivnih materija koje povoljno deluju na čitav organizam, a sadrži i gorke materije, inulin i fitosterol zbog čega se preparati od podbela upotrebljavaju za suzbijanje čitavog niza bolesti, naročito onih koje napadaju respiratorne organe.

Međutim, podbel poseduje i toksička svojstva, pa se za unutrašnju upotrebu ne bi smeo konzumirati duže od četiri nedelje, dok je upotreba obloga, kupki, melema i drugih preparata za spoljašnju upotrebu – neograničena.

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.