Počinje obnova crkve u Gornjem Adrovcu u čijoj porti je sahranjen grof Rajevski

U narednim mesecima počinje obnova crkvu Svete Trojice u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca, podignutu na mestu stradanja ruskog grofa Nikolaja Rajevskog, paloga u boju sa Turcima 1876. godine.
NA uzvišenju Golo brdo u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca, gde je 1876. izdahnuo pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, već 145 godina odzvanjaju njegove reči: „Srce mi ostavite u Srbiji, a telo mi nosite u Rusiju!“. Lik ovog oficira inspirisao je Lava Tolstoja da ga oživi u svom čuvenom delu „Ana Karenjina“ kao groga Vronskog.

Kao spomenik njegove ljubavi prema Srbiji i vojničkoj hrabrosti i časti, porodica Rajevski je 1903. podigla crkvu posvećenu Svetoj Trojici upravo na mestu gde je preminuo. Hram u Gornjem Adrovcu koji je veličanstven primer jedinstva srpske i ruske vojske i crkve vapi da bude renoviran da bi se sprečilo njegovo propadanje.

CRKVA je okružena stoletnim stablima lipa koje je lično iz Rusije donela i zasadila Marija Rajevska, snaha pukovnika Rajevskog. Ona je sve do smrti posećivala je crkvu u Gornjem Adrovcu. Istovetna crkva, samo mnogo veća, nalazi se na imanju Rajevskih u Razumovki, u današnjoj Ukrajini. Tu počiva i pukovnikovo telo. Prvobitno je bio sahranjen u Srbiji, u manastiru Roman koji se nalazio na oslobođenoj teritoriji, ali je posle oslobođenja od Turaka 1878. njegovo telo preneseno u Rusiju.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.