Foto: Internet Magazin Sana Life

Počinje kurs grnčarstva u Nišu

Negovanje tradicionalnih zanata i veština važno je za očuvanje kulturnog identiteta, a pruža priliku i za jačanje turističke atraktivnosti određenog područja.

Pored toga, stečeno znanja daje mogućnost ljudima da rade i zarade primenom veština koje nauče. Ovo su samo neki od najvažnijih razloga zbog kojih Deli prostor pokreće jedinstveni Kurs grnčarstva u Nišu.

Otvoren poziv za prijavljivanje:

Deli prostor poziva zainteresovane iz Niša da se prijave na besplatan kurs grnčarstva, koji će trajati dva i po meseca. Radionice počinju 12. aprila, jednom nedeljno u trajanju od po dva sata. Zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem prijavne fore koja se nalazi na linku ispod. Kroz praktičan rad i savete vrhunskih grnčara, polaznici će moći da prođu osnovne obuke iz grnčarstva koje će namenski biti razvijene i da se okušaju u izradi tradicionalnih grnčarskih proizvoda.

PRIJAVNA FORMA

O projektu:

Pokretanje ovog kursa deo je partnerstva Deli prostora sa udruženjem “Omladinski pokret za budućnost” iz Montane u Bugarskoj, u okviru projekta „Grnčarstvo za sve (CP4All)“ koji je nedavno krenuo sa realizacijom u okviru INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija koji finansira Evropska unija. Kako u Nišu, tako i u Montani, primenjuje se isti pristup realizaciji istih aktivnosti. Pored grnčarstva, organizuje se i obuka iz tradicionalnih folklornih igara.

Projekat ima za cilj da poveća turističku atraktivnost grada Niša kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru, stvarajući tako inovativan pristup zadovoljavanju rastućih zahteva mladih, odraslih i starijih zajednica, kao i turista iz velikih gradova, koji traže veštine i obogaćivanje znanja iz tradicionalnog grnčarstva i folklora.

Rezultati koje učesnici budu ostvarili tokom realizacije obuka iz grnčarije i folklora biće tokom leta predstavljeni na prvom međunarodnom Sajmu grnčarstva i folklora koji će se održati na otvorenom u Nišu, uz učešće gostiju iz Bugarske. Na sajmu će biti predstavljene folklorne igre i održana aukcija grnčarije proizvedene tokom realizacije projekta koja će imati humanitarni karakter.

Krajnji cilj je novi turistički proizvod u prekograničnoj oblasti Bugarska – Srbija zasnovan na tradicionalnim grnčarskim zanatima i folkloru kroz rad grnčarskih studija, obuke iz tradicionalnog grnčarstva i folklora i Sajam grnčarstva i folklora na otvorenom koji je otvoren za javnost i biće dodatno predstavljen kroz odgovarajući dokumentarni film koji će biti snimljen tokom relizacije projektnih aktivnosti.

Za dodatne informacije o projektu možete posetiti zvanični sajt.

Takođe pročitajte

Rekonstrukcija niške toplane donosi smanjenje štetnih gasova

Rekonstrukcija opreme u najvećoj niškoj toplani Krivi vir koja treba da se završi u ovoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.