Počinje kampanja „Evropa za zelenu Srbiju“

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Informacioni centar EU, zajedno sa EU info kutkom Novi Sad i EU info kutkom Niš i drugim partnerima, obeležiće ovaj septembar kao „zeleni mesec“.U saradnji sa partnerima, u okviru kampanje biće održan niz različitih događaja u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu i Nišu. Među njima su konferencija, prezentacije i debate na temu borbe protiv klimatskih promena a u sklopu nedelje klimatske diplomatije EU, tokom koje misije i zemlje članice EU na celom svetu sa parternima podsećaju na lokalne i globane akcije za borbu protiv klimatskih promena. „Evropa za zelenu Srbiju“ doneće i predavanje o štetnosti bacanja hrane, foto-takmičenje „Budi eko-mobilan“, radionice o energetskoj efikasnosti, izložbe kao i događaji tradicionalno organizovani tokom Evropske nedelje mobilnosti koja je ove godine sastavni deo kampanje.

Kao uvod u kampanju, tokom avgusta organizovano je foto takmičenje „Budi eko-mobilan sa pozivom građanima da pošalju fotografije koje pokazuju kako se kreću bez automobila. Takmičenje traje do 12. septembra, nakon čega će najpre glasanjem na Fejsbuk stranici EU info centra a potom i odlukom žirija biti proglašeni pobednici, a nagrade dodeljene 24. septembra.  Kao i ranijih godina, najbolji radovi će biti aplicirani na jedan beogradski tramvaj koji će tokom mesec dana podsećati Beograđane na to da je bolje koristiti gradski prevoz ili druge vidove saobraćaja od automobila.

Prvog dana kampanje, u ponedeljak 12. septembra, u EU info centru u Beogradu će, u saradnji sa Centrom za unapređenje životne sredine, biti održano predavanje „Hrana se jede, ne baca se“ kako bi se ukazalo na taj rastući problem koji ima i ekološke posledice, jer se procenjuje da više od 30 odsto hrane proizvedene u svetu završi na deponijama. Istom prilikom biće promovisana akcija „Kuke dobrote“ – ostavljanje hrane i odeće na javnim mestima. Osim u Beogradu, isto predavanje biće održano i u Nišu i u Novom Sadu, u organizaciji EU info kutaka.

„Borba protiv klimatskih promena: spremnost Srbije“ naziv je konferencije koja će biti održana u utorak, 13. septembra u Beogradu, uz učešće ministra poljoprivrede i životne sredine Branislava Nedimovića, šefa Delegacije EU ambasadora Majkla Davenporta, predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike i ambasadorke Francuske Kristin Moro. Na skupu će biti ponovo istaknuto koje je obaveze Srbija preuzela Pariskim sporazumom, ali i samim procesom pristupanja EU, u borbi protiv klimatskih promena. Na konferenciji će biti predstavljen novi projekat kojim EU podržava Srbiju da sprovede obaveze preuzete Pariskim sporazumom – „Strategija za klimatske promene sa akcionim planom“.

Na istu temu će biti održana i tribina Centra za promociju nauke: „Klimatske promene – šta možemo da očekujemo do 2030″, u četvrtak, 15. septembar u EU info centru, na kojoj će biti predstavljena najnovija saznanja i klimatski modeli za region i šire.

Podrška EU na planu borbe protiv klimatskih promena ogleda se i kroz novi Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbijivredan 62 miliona evra koji će biti predstavljen 15. septembra u Valjevu, u prisustvu ambasadora Davenporta i šefova misija zemalja članica EU.

Sastavni deo kampanje je i obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti: u petak, 16. septembra biće održana akcija Zeleni pešački prelazi – centralni događaj kampanje koji se odnosi na promociju alternativnih načina prevoza i urbane mobilnosti. Akcija će biti održana simultano u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uz podršku lokalnih samouprava, uz moto „Vozi manje, pešači više. Čuvaj životnu sredinu!“: po jedan prelaz u svakom od tih gradova biće obeležen, a pešaci će prelaženjem ostavljati zelene stope i tako kreirati drvo kao podsećanje da pešačenje i alternativni načini prevoza štede životnu sredinu. Platno koje će na taj način nastati, kao svojevrsno umetničko delo, biće okačeno na javnim mestima u sva tri grada.

U organizaciji niškog EU info kutka, u ponedeljak 19. septembra biće održana radionica za srednjoškolce na temu energetske efikasnosti „Nikada nije kasno da se bude energetski efikasan“, dok će u novosadskom EU info kutku 20. septembra sa osnovcima biti održana radionica „Plastična vs papirna kesa“, kako bi se deci ukazalo na prednosti recikliranja.

Završetak kampanje –uručenje nagrada pobednicima foto konkursa i prva vožnja „ekološki“ brendiranog tramvaja u Beogradu – planirani su za subotu, 24. septembar u Tašmajdanskom parku. Kao i na drugim događajima, i ovde će se pobednicima foto konkursa i građanima obratiti predstavnici Skupštine Grada Beograda i Delegacije EU.

Pregled svih događaja u okviru kampanje „Evropa za zelenu Srbiju“ možete videti u priloženoj tabeli. Svaki će događaj biti posebno medijski najavljivan, a svi izveštaji dostupni na sajtu EU info centra (http://euinfo.rs/tag/evropa-za-zelenu-srbiju/). Na društvenim medijima kampanja će biti praćena pod haštagom #ZelenaSrbija.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.