četvrtak , jun 27 2019
Početna / KATEDRA / Počelo useljenje u Nišville jazz muzej – Šaban prvi “stanar”

Počelo useljenje u Nišville jazz muzej – Šaban prvi “stanar”

Unošenjem replike biste kralja romske muzike Šabana Bajramovića, rad vajara Vlade Ašanina, u nekadašnji „hamam“ u počelo je useljenje u novoosnovani Muzej džeza.

Muzej koji će se prostirati na 200 kvadrata deo je muzičkog festivala Nišvil čiji direktor Ivan Blagojević najavljuje da se ulaz u muzej neće naplaćivati ali da će „posetioci glasati“.
Na konjskoj zaprezi kojom je strpljivo upravljao Sebastijan kralj romske muzike u društvu mnogobrojnih novinarskih ekipa i turista „provozao“ se Niškom tvrđavom. Za razliku od originalnog spomenika koji krasi kej Nišave replika je izrađena od gipsa pa je tokom transporta bio obavijen, prema rečima Ivana Blagojevića, „pozajmljenim Simpovim dušekom“.
Useljenje koje i priliči jednom kralju. Svi znamo da je pored muzike voleo i konje pa smo zato i odlučili da ga oni prate i sada” – kaže Blagojević koji je ove godine uspeo da realizuje dugogodišnju zamisao da Niš pored festivala ima i svoj muzej džeza. U renoviranje „Hamama“, koji je pre toga bio kafana, uložio je više od milion dinara ali ulaznice neće naplaćivati.
Biće glasačka kutija pa neka posetioci sami odluče hoće li „glasati“. „Glasački listić“ biće novčanica koju budu priložili. U fazi smo prikupljanja eksponata i pozivamo sve koji imaju predmete koje su povezane sa džezom da ih poklone muzeju i tako se upišu u istoriju. Ovaj muzej nadživeće sve nas kao što je i muzika Šabana Bajramovića iznad svih podela” – kaže Blagojević.
Posetioci će već od 3.avgusta moći da razledaju eksponate kao što je haljina sa prvog nastupa na “Nišvilu” poznate holandske saksofonistkinje i počasne Nišlijke Kendi Dalfer.

Blagojević se nada da će festival prikupiti dovoljno novca kako bi za muzej otkupio i saksofon čuvene Kendi, ali i legendarnog Benija Golsona…

Pored Šabana Bajramovića i Solomon Burk će imati posebnu prostoriju a na zidovima će biti fotografija istorije festivala starog blizu dve decenije…

Takođe pročitajte

PIGMALION – Slikarska kolonija među poljima lavande

Plantaža Tamnjanica nadomak istoimenog sela podno Suve planine  domaćin je slikarima iz zemlje i inostranstva …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.