Počelo snimanje filma o grofu Vronskom

Povodom obeležavanja 140 godina od smrti pukovnika  Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog u prostorijama Zavičajnog muzeja u Aleksincu počelo snimanje igrano-dokumentarnog filma “Voda”.

NA kraju “Ane Karenjine” Tolstoj svog razočaranog junaka, grofa Vronskog, šalje na front, u tusrko-srpski rat. Pukovnkik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je džinu iz Jasne poljane bio inspiracija za lik ljubavnika najpoznatije preljubnice svetske literature, poginuo je upravo u tom boju u Gornjem Adrovcu kod Aleksinca, 1876. godine. Rajevski je sahranjen u manastiru u Đunisu, ali su njegovi posmrtni ostaci potom parobrodom prebačeni u Rusiju. Telo je potom sahranjeno u Rusiji, dok mu je srce ostalo u Srbiji.

Režiju potpisuje Goran Erčević, a ulogu Rajevskog poverio je Dejanu Tončiću, glumcu iz Narodnog pozorišta u Kruševcu. Kao narator, o životu ovog ruskog plemića, koji su obeležili nesrećna ljubav i herojska pogibija, pripovedaće Milenko Pavlov. Kako “Novostima” otkriva Miloš Paović (ispred aleksinačkog pozorišta koproducent projekta), film u većem delu prati događaje sa ratišta i stradanje Rajevskog, ali sa osvrtom na sve ono što je obeležilo njegov život u Rusiji. O svim činjenicama konsultovani su i ruski i srpski istoričari, a glavni konsultant bio je profesor Zoran Stanojević, koji se kod nas najviše bavio periodom koji je Rajevski proveo u Srbiji.

U filmu, čije će snimanje biti nastavljeno u manastiru u Đunisu, u Gornjem Adrovcu, Kotoru i okolini Kruševca, igraće i Vojin Ćetković. Njemu je poveren lik ruskog generala Černajeva, dok ćemo Branislava Trifunovića gledati kao našeg poznatog lekara Vladana Đorđevića. Toma Trufunović dobio je ulogu sveštenika koji je u Đunisu sahranio Rajevskog. Neke od uloga igraju i glumci Aleksinačkog amaterskog pozorišta, koji se prvi put pojavljuju na filmu. Pojedine scene snimaće se na lokacijama na Krimu, u Sankt Peterburgu, na Šarganu, manastiru Sveti Roman kod Đunisa i na teritoriji opštine Aleksinac.

Planirano je da premijera bude organizovana u Aleksincu u septembru ove godine, na dan pogibije Rajevskog, koji je kao vojnik učestvovao i u bici kod Taškenta. Bio je i misionar Sveslovenskog saveza (za Balkan i Srbiju), nosilac ruskih odlikovanja, ali i Takovskog krsta. Na mestu pogibije njegova majka finansirala je podizanje crkve, sazidane 1903. godine, koja je danas u ovom kraju poznata kao Ruska crkva.

 

Takođe pročitajte

Lutke koje tope srca – saradnja udruženja roditelja dece sa autizmom i kreatorke Marije Tarlać

Kad vešte mame u svoje ruke uzmu budućnost svoje dece i za to dobiju podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.