Počela serija predavanja namenjenih budućim mamama

Gradska opština Medijana, u saradnji sa udruženjem „Donela me roda“, u okviru projekta pod nazivom „Mama treba da zna“, organizovala je prvo u nizu predavanja, namenjenim trudnicama i porodiljama.
U cilju edukacije i savetovanja trudnica i porodilja, predavanja će držati stručnjaci iz različitih oblasti, kako bi budućim mamama pomogli, da što bezbrižnije provedu trudničke dane, ali i prve dane sa bebom.
„Gradska opština Medijana, veliku pažnju posvećuje pronatalitetnoj politici i peta je opština u Srbiji, po izdvajanjima za ovu oblast. Svakom prvorođenom detetu u radnoj nedelji, na teritoriji opštine daruje 10 000 dinara, svakom trećerođenom detetu u porodici 120 000 dinara, a od 2023. dodeljuje i naknadu za svako četvrto dete u iznosu od 150.000 dinara jednokratne pomoći i za svako peto dete, novčanu pomoć od 200.000 dinara“ podsetio je ovom prilikom, načelnik Uprave GO Medijana, Miloš Dragićević.
Dragićević je izjavio da „Projektom „Mama treba da zna“, u okviru bogate pronatalitetne politike, koju najveća niška opština sprovodi, GO Medijana nastoji da pomogne sugrađankama, budućim mamama, da se što bolje pripreme za najlepši period u njihovom životu, ali i jako stresan period, te je svaki vid edukacije iz ove oblasti, od velikog značaja“.
„Komisija „Sveta Petka“ GO Medijana, odobrava sredstva za VTO i do skoro je bila jedina opština u Srbiji, koja ima fond za ove namene“, naglasio je načelnik opštinske uprave Dragićević i dodao da se „Novčana sredstva iz ovog fonda, koriste ne samo se za lečenje neplodnosti, već i u cilju podsticaja i stimulisanja rada i razvoja mladih u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti i sporta, kroz stipendije najboljim studentima sa područja opštine (12 meseci) i dodelu učeničkih nagrada srednjoškolcima i osnovcima“.
Jelena Nikolić, jedna od polaznica edukacije, istakla je da su ovakva predavanja od velike koristi i trudnicama puno znače i uputila je izraze zahvalnosti GO Medijana, jer će se upravo zahvaljujući sredstvima iz Fonda „Sveta Petka“, prvi put, nakon tri pokušaja, u 45.godini, ostvariti u ulozi majke.
Prvo predavanje u okviru projekta „Mama treba da zna“, čija je realilzacija predviđena do kraja godine, održala je ginekolog dr Sonja Pop-Trajković, na temu pripreme za porođaj i odgovarala na brojna pitanja zainteresovanih trudinica.
Predsednica Udruženja „Donela me roda“, Aleksandra Milošević, izjavila je da će „Svako naredno predavanje, imati posebnu temu i drugog predavača i da će predavanja držati stručnjaci iz različitih oblasti: ginekolog, pedijatar, stomatolog, dermatolog, babica, psiholog, fitnes instruktor i farmaceut“, a „obrađivaće se različite korisne teme, od pripreme za porođaj i dolazak bebe, do očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja nakon porođaja“ objasnila je Aleksandra.
Ona je dodala da je „napravljena Viber grupa, kako bi polaznice mogle ostati u kontaktu i kako bi mogle razmenjivati iskustva nakon završetka projekta, a moći će kontaktirati i stručnjake i informisati se o svemu što ih brine i interesuje“.
Prisutnim trudnicama, uručeni su i prigodni pokloni, neophodni bebi u prvim danima života.

Takođe pročitajte

Festival CircleArt – Zelena promena je ženskog roda? – nagradni javni poziv za fotografiju

U okviru EU zelene nedelje, EU info point Niš i Festival reciklažne i cirkularne umetnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.