Počela sa radom IT Klaster Akademija

Niški klaster naprednih tehnologija svečano je otvorio projekat “IT – šansa za sve” u okviru koga će se realizovati IT klaster akademija, odnosno specijalizovane besplatne obuke i zapošljavanja u IT sektoru.

Polaznici Akademije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) će kroz obuku, specijalizovane kurseve i praktičan rad, sticati znanja i veštine koje će im omogućiti da lakše dođu do posla. Kao deo  petomesečne obuke polaznici će imati, pored teorijskog i praktičnog rada i obuku u firmama – članicama Niškog klastera naprednih tehnologija, po čijim potrebama je i napravljen program Akademije.

nicatViše od polovine projektovanih novih radnih mesta u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike su računarske profesije. Potreba za IT kadrovima je velika, ali je broj onih koji su kvalifikovani  nedovoljan.  Mladi koji poseduju tražena znanja i veštine konkurentni su na tržištu rada, i vrlo lako i brzo dolaze do posla. Projekat nema komercijalni karakter i predstavlja još jednu od niza aktivnosti NiCAT-a usmerenih ka tome da što veći broj kvalitetnih mladih što pre nađe svoje mesto u  oblasti naprednih tehnologija.

U uslovima velike nezaposlenosti veoma je važno da preduzeća koja traže nove zaposlene mogu lako da pronađu one sa odgovarajućim kvalifikacijama, a ovaj projekat im u tome pomaže. Pored obuke i zapošljavanja mladih, projekat ima za cilj da unapredi uslugu i uspostavi novi mehanizam za povećanje konkurentnosti u firmama koje su članice NiCAT klastera, zatim da unapredi saradnju između članica klastera, kao i da promoviše dobre prakse iz preduzetništva u oblasti IT-a i naprednih tehnologija.

S jedne strane postoji nedostatak IT kadrova kao i lokalni i globalni problem, a sa druge strane veliki broj mladih kvalitetnih ljudi napušta naš region.

“Naš odgovor na ovaj izazov je Akademija čiji su nastavni plan i program prilagođeni potrebama kompanija koje otvaraju nova radna mesta u IT-ju. Kroz strogi proces selekcije smo došli do kandidata koji imaju potrebno predznanje ali i potencijal i veliku motivaciju da se usavršavaju. Raditi sjajne i kreativne stvari, biti deo sveta i istovremeno živeti u našem regionu  i svojim uspehom davati impuls daljem razvoju regiona – to je ono što omogućava rad u naprednim tehnologijama“  izjavio je Goran Mladenović, menadžer NiCAT klastera.

Predviđeno je da se 24 polaznika Akademije, u periodu od oktobra 2016. do marta 2017. godine, osposobi za uspešan rad na poslovima za kojima trenutno postoji najveća tražnja u regionu: Front-end Developer i Back-end Developer.

Klaster ima podršku Grada Niša – Kancelarije za mlade, a  finansijski je podržan od strane Razvojne Agencije Srbije (RAS) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), programa ACCESS, koji podržava razvoj privatnog sektora u Srbiji.

Takođe pročitajte

Životne lekcije kao deo dodatne nastave

Gimnazijalke iz Leskovca, u pratnji profesorke engleskog jezika Biljane Pipović, posetile su udruženje „Naš svet“ …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.