ilustracija

Planinska trka “Sokolov put SkyRace”

Treća “nebeska„trka“Sokolov put” na Suvoj planini,održaće se ove godine u subotu,15. oktobra. Za učešće na trci  prijavilo se 270 takmičara iz 12 zemalja (Slovenija, Grčka, Bugarska, Poljska, Nemačka, Španija, Madjarska, Bosna, Crna Gora i Srbija).

Prvi skyrace u Srbiji  organizovan 2014. godine (sa 220 takmičara) i drugi u maju 2015. god (sa 250 takmičara) učinili su da ova trka  postane omiljeni dogadjaj koji srpski, a sada već i inostrani trkači ne propuštaju.

Epska staza koja vijuga grebenom Suve planine, od Niške Banje do njenog najvišeg vrha, Trema (1810mnv), dugačka je 22 km,sausponom od 2.169 m. Ovo je jedna od najtežih jednodnevnih ruta u zemlji sa najzahtevnijim usponom i sjajnim vidikovcima.  Prema propozicijama Svetske skyrunning organizacije, staza ispunjava sve uslove za organizaciju Evropskog  kupa, što je i ambicija organizatora u narednom periodu.

Rekord staze u muškoj konkurenciji postavio je Kristijan Stošić  koji je pretrčao stazu za 2 sata i 35 min i Ivana Milić sa vremenom 3 sata i 30 minu ženskoj konkurenciji.

Ovogodišnja novina je da pravo učešća imaju samo trkači, za razliku od prethodnih godina kada su učestvovali i planinari. Duplo veći broj dobrih trkača, koji iz susednih zemalja dolaze sa svojim timovima, kao i činjenica da je sve veći broj planinara prešao u kategoriju trkača, dovoljno govori o potencijalu koji Suva planina i staza Sokolov put imaju za planinsko trčanje.

Svim učesnicima koji imaju želju da upotpune svoj boravak u Nišu i Niškoj Banji, ponuđeno nekoliko avanturističkih programa za nedelju, 16. oktobra: tandem let paraglajderom, obilazak Jelašničke ili Sićevačke klisure, poseta muzejima i oblilazak kulturnih spomenika.

Trku i ove godine organizuje Skyrunning asocijacija Srbije uz saradnjui uz podršku Turističke organizacije Niša i Opštine Niška Banja.

Start trke je u subotu 15.10. u 8.00 časova iz centra Niške Banje (kod fontane).

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.