Planinari po osmi put „osvojili“ Krivu buku

Planinarsko društvo „TREM 1810“ iz Donjeg Dušnika, u okviru projekta „Zaplanjski vrhovi“, organizovalo je planinarsku akciju – Uspon na Krivu buku, najviši vrh Babičke gore (1059mnv).
Planinari sa juga Srbije ali i Smederevske Palanke uživali su u prirodnim lepotama Babičke gore  tokom uspona na Krivu buku. Ovu akciju pored PD „TREM 1810“ podržala je lokalna samouprava Gadžinog Hana i Turistička organizacija ove opštine. Učesnike akcije koji su se okupili u selu Gornje Dragovlje pozdravio je predsednik  Milisav Filipović koji je istakao zadovoljstvo što Zaplanje može da ugosti planinare.

„Drago mi je kada se kod nas u Zaplanju bilo šta organizuje a pogotovo kad su skupovi planinara. Već duži niz godina se pokazalo da naše Planinarsko društvo „Trem“ i Turističa organizacija znaju da to lepo organizuju. Staze su sada obeležene za razliku od ranijih godina pa tako sve ima drugačiju dimenziju jer niko neće biti u opasnosti da zaluta. Takođe, pokazalo se da je boravak u prirodi veoma poželjan naročito ako se uzme u obzir situacija sa epidemijom jer organizam postaje otporniji a dokaz za to je mali broj obolelih od Kovida 19 u Zaplanju, kazao je Filipović i istakao da je u toku izrada Studije o razvoju turizma.

„Na osnovu te Studije radićemo projekte u ovoj oblasti a jedan od njih je izgradnja staze za brdsko-plnainiski biciklizam od sela Ćelije do Malog Krčimira, dodao je Filipović.

„Planinarska staza je ukupne dužine 17 kilometara sa visinskom razlikom 1150 m (575m uspon i 575m spust) i spada u srednje teške staze. Od sela Gornjeg Dragovlja do vrha Kriva buka u usponu je potrebno oko 3 sata i isto toliko prilikom spusta. Staza je planinski put sa zemljanom podlogom kroz predivne šumske predele. Od ovog vrha do izvora Dobra voda potrebno je oko 20 minuta, upoznao je sa detaljima staze domaćin Stanoje Stojanović, predsednik PD „TREM 1810!

 

 

Takođe pročitajte

Predstavljeni rezultati projekta „Perspektiva za mlade u ruralnim sredinama“

Više od 100 mladih, okupljenih u neformalne grupe, privodi kraju realizaciju 21 inicijative na području …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.