Planina i rad su mi produžili život

U Zaplanjskom kraju juče je proslavljen rođendan najstarije stanovnice, baka Verice Stanojević, koja je napunila 100. rođendan.

Uz rođendansku pesmu i svećice kako i dolikuje, slavljenica iz zaseoka Krastavče u Gadžinom Hanu je sa svojim najbližima obeležila „svoj“ dan.

Brojni članovi porodice, prijatelji, rođaci i komšije okupili su se u toplom domu baka Verice da uz vatromet i muziku proslave jedan vek koji je iza nje.

Baka Verica

Ceo dan u putu proveo je i baka Veričin praunuk Nemanja Todorović koji je u sredu ujutru doputovao iz Češke kako bi proslavio bakin rođendan sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

Baka Vera je rođena dve godine nakon Prvog svetskog rata, 29. januara na praznik Časne verige po kome je i dobila ime Verica. Iako je rano ostala sama jer joj je suprug umro mlad, pre 50 godina, a ćerke se udale i otiše, prkosila je naporima i samoći, dugimim hladnim zimama, teškim fizičkim poslovima na selu, čuvala stoku, brinula o najbližima.

Taj rad me je i održao u životu. Rad i samo rad, jer kad radite, ne mislite na probleme. Čuvala sam ovce, stoku, radial sve oko kuće, sekla drva, do pre godinu dana sama sam brinula o sebi. Sada imam malo problema sa vidom i sa venama, pa ćerka i zet brinu o meni.“ – kaže baka Vera i dodaje da kada je puna kuća, puno joj je srce.

Svi su mi tu danas, tri moje kćeri, četiri ukuka is edam praunuka. Tu su i prijatelji, a sada će i torta koju su mi spremili. Veoma se radujem i želim svima pre svega zdravlje, više vremena da provode napolje i da se kreću.“

Rođendanska želja joj je uvek ista, da svi njeni bližnji budu zdravi i da dožive i njene godine.

Njena praunuka Aleksandra Stojković kaže da u isto vreme deli i radost, al ii tugu, jer veruje da njenoj baki bije bilo lako da izdrži sve što ju je zadesilo za njenih sto godina, od Svetskog rata o kome im je često pričala, gubitka bližnjih pa do starosti koja ju je učinila nemoćnom.

Treba izdržati sve to kroz šta je ona prošla i treba biti dovoljno jak da ispratiš mnoge drage ljude iz života, jer je ona nadživela mnogo njih. Ali je dobila nas mlađe koji smo tu uz nju i za nju i nama je puno srce kada dođemo kod nje. Ona se jako radovala ovom rođendanu, stalno je pitala kada će, kako će, ko će doći, da li će biti torte itd. Drago mi da smo uspeli da je maker malo obradujemo.“ – priča nam Aleksandra.

Za organizaciju žurke pobrinula se njena najmlađa ćerka Svetlana koja se pre nekoliko godina vratila da živi kod nje i da o njoj brine.

Kada se iz grada vratite u selo shvatite da vodite neki skroz drugačiji život, da se hranite mnogo lošije, pa nam zbog toga baka Vera stalno govori “Vi ne možete da živite 100 godina kao ja sa takvom ishranom”.
Ona je vrlo stroga što se ishrane tiče, ona kaže da nikad ne bi jela razne prerađevine koje mi jedemo, čajne kobasice i paštete i tako to. Ona je odrasla i ostarela isključivo na mleku, domaćem siru, domaćem mesu, povrću i voću iz bašte. Radila je, čuvala stoku, to ju je održalo u životu.“ – kazala je ona.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Jedan komentar

  1. Bravo. Imamo jako los mentalitet da se posle 50.godine bukvalno ceka penzija i smrt. A rad odrzava i mozak i telo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.