Pirot postaje „raj“ za filmadžije

Pirot je od Srpske filmske asocijacije dobio sertifikat „Film frendli (friendly)“, čime je i zvanično u ovom kraju omogućeno snimanje filmova, serija, reklama i spotova. Prema rečima Bojana Ranđelovića, pomoćnika gradonačelnika, reč je o dvadesetak lokacija koje će ubuduće biti korišćene za snimanje, od čega će i grad i te kako imati koristi.

Sertifikat je dokaz da zaista imamo šta da ponudimo filmskim poslenicima i ljudima koji se bave sličnim poslovima. U Srbiji se godišnje od ovakvih usluga inkasira oko 80 miliona evra i mi tu vidimo svoju šansu, kaže Ranđelović za „Novosti“.

U pripremi dokumentacije za dobijanje ovog sertifikata, uz grad je učestvovala i Turistička organizacija, čiji direktor Bratislav Zlatkov kaže da lokacije za filmska ostvarenja postoje bukvalno na svakom koraku. Prema njegovim rečima, to se pre svega odnosi na nišavski kej i šetalište koje je jedno od najlepših u Srbiji, zatim su tu oba gradska trga, pa srednjovekovna tvrđava Momčilov grad, zdanje Malog Riste, Zavojsko jezero, zgrade Višeg suda, Gimnazije, staroplaninski predeli kao što su kanjoni Visočice i Vladikine ploče, zatim crkva Svetih Petra i Pavla u Rsovcima…

Među najznačajnijim ostvarenjima koja su delimično ili u celosti snimana u ovom kraju su „Boj na Kosovu“, „Zona Zamfirova“, „Ivkova slava“, serija „Vuk Karadžić“, „Dorotej“, „Dvoboj za južnu prugu…

Jedan od prvih igranih filmova u Kraljevini Jugoslaviji „Rudareva sreća“ je snimljen u Zvonačkoj banji. Proteklog leta u Pirotu je delimično snimljen i drugi deo „Zone Zamfirove“, čiju su pretpremijeru Piroćanci videli 21. januara.

Takođe pročitajte

Lebane dobija modernu Zelenu pijacu na šest hiljada kvadrata

Nova pijaca u Lebanu planirana je na parceli površine preko 6000 metara kvadratnih u naselju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.