Pirot – grad sa najvećom umetničkom galerijom pod vedrim nebom

Velikani domaćeg likovnog stvaralaštva kao što su Nikola Džamonja, Jovan Kratohvil, Kengiro Unzuma, Gaspar De Jaga, Sava Stojkov, Lazar Vujaklija, Nikola Graovac, Nedeljko Gvozdenović, Stojan Ćelić, Mladen Srbinović, Peđa Milosavljević, Zuko DŽumhur ali i pirotski umetnici stvaraoci Petar Đorđević, Aleksandar Aleksić Soska i Božidar Prodanović lokalna samouprava okupiće na jednom mestu jer planira da postane vlasnik umetničkih dela koja su nekada pripadala tekstilnom gigantu „Prvi maj“.

Istoričarka umetnosti  i direktorka pirotske galerije „Čedomir Krstić“ Radmila Vlatković kaže da umetnička zbirka ’’Prvog maja’ sadrži oko 174 umetničkih dela, od kojih su 35 skulpture koje su značajne po svojom materijalnoj i umetničkoj vrednosti. U toj zbirci su vredna umetnička dela poznatih skulptora iz zemlje i sveta a najveći deo je kupljen na Smotri ’’Mermer i Zvuci’’ u Aranđelovcu.

„Tri skulpture koje su sada postavljene na trgu su od mermera i imaju značajnu materijalnu i umetničku vrednost. Skulptura ’’Zec’’ francuskog skulptora Kloda Losta je bila u parku ispred obdaništa u krugu fabrike. Skulptura ’’Žena i muzika’’ francuskog skulptora Dominika Labovjea je jedan od najrepezentativnijih primeraka sa Smotre u Aranđelovcu. Ona će imati i centralno mesto na trgu. Tu je i skulptura ’’Suza’’ japanskog skulptora Kengira Azuma. Nije mi poznato da još neki grad u Srbiji ima na trgu ovakva umetnička dela kao što će imati Pirot, osim Aranđelovca zbog same Smotre.“ – ističe naša sagovornica koja je najzaslužnija što su sva umetnička dela u „Prvom maju“ popisana još pre privatizacije pa su tako i sačuvana, odnosno nije im se izgubio trag. Reč je o skoro 200 dela koja su bila u halama i u krugu fabrike sa više od 5.000 radnika.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da su izdvojili 25 miliona dinara iz budžeta za kupovinu ne samo umetničkih dela već i hotela „Stadion“.

„Odlučili smo se da za sve buduće generacije sačuvamo deo svoje istorije i neprocenjivo kulturno blago oličeno u delima autora čija su imena u mnogim domaćim i svetskim enciklopedijama. Hteli smo to da učinimo još 2005. godine ali su se pobunili neki predstavnici sindikata. Mislim da nije ni postojala svest šta je „Prvi maj“ značio ne samo u privrednom nego i u kulturnom smislu jer je puno sredstva uloženo za negovanje umetnosti. Sada smo sazreli kao grad i ponosan sam što će Pirot postati konačno vlasnik onoga što mu faktički i pripada.“ kaže Vasić.

Slovenačka „Mura“ privatizovala je fabriku 2012.godine i osnovala AHA Mura u Pirotu što se pokazalo kao loš poslovni potez jer je tri godine kasnije uvdene stečaj. Imovina je počela da se iz stečaja rasprodaje od 2015.godine da bi se namirila potraživanja i zaostale plate i doprinosi za nešto više od hiljadu radnika. Fabrika je dobila novog vlasnika 2017. godine, kompaniju E-Miroljo. Pomenuti hotel i umetnička dela prodaju se kao stečajna masa kao što je pre dve godine po ceni od 82 miliona dinara prodat je poslovno-trgovinski kompleks u centru Pirota.

 

Takođe pročitajte

Tribina: Kako do boljeg upravljanja otpadom?

Zeleno-levi front Niš u petak 19. Aprila 2024. godine organizuje tribinu pod nazivom „Kako do …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.