????????????????????????????????????

Pijaća voda za 10.000 stanovnika iz Moravskog sistema

Sigurnijem vodosnabdevanju doprineće  uređena kaptaža Pešter, koja je vraćena u funkciju  i preko koje će se iz Moravskog sistema pijaćom vodom snabdevati oko 10 hiljada stanovnika u deset sela na teritoriji gradske opštine Crveni Krst.

Iz proširenog  kapaciteta Moravskog sistema sigurnije vodosnabdevanje dobijaju sela  Miljkovac, Paljina, Berčinac, Gornja Toponica, Donja Toponica, Donja Trnava, Mezgraja, Vrtište, Trupale, Supovac i deo sela Veliki Drenovac.

„Sa radovima na saniranju Peštera počelo se septembra 2015. godine. Radilo se istovremeno na izgradnji mosta preko Toponičke reke, izgradnji zaštitnog zida i zaštitom same kaptaže od spoljašnjeg uticaja, i to je koštalo sedam miliona dinara, naglasio je direktor  JKP“Naissus“ Dejan Andrejević:

vodovod direktor dejan andrejevicKaptaža Pešter je izgrađena krajem sedamdesetih godina prošlog veka, i nakon poplave 2007.godine nije korišćena. Vanrednim doprinosom celog kolektiva, ona je vraćena u funkciju, što ima višestruki značaj jer meštani dobijaju dodatnih 30 do 80 litara pijaće vode u sekundi. Važno je  napomenuti da će snabdevanje biti stabilno i kada lokalni izvori Pešter i Toplik budu zamućeni.

„Opština Crveni krst je razuđena opština ali ona zauzima 45 posto ukupne površine Grada Niša. Najvažnije pitanje za nas predstavlja trajno snabdevanje žitelja naše opštine zdravom pijaćom vodom i zahvaljujući razumevanju i nesebičnom pomoći rukovodstva JKP“Naissus“, ostvarujemo rezultate, proširujemo i poboljšavamo vodosnabdevanje“; rekao prilikom obilaska kaptaže Pešter Branko Đorđević, većnik opštine Crveni krst.

Kako bi čitav Moravski sistem za snabdevanje pijaćom vodom bio u funkciji, potrebno je da se rekonstruiše još 1600 metara cevovoda od kaptaže Pešter do rezervoara u Miljkovcu, za šta bi bilo potrebno izdvojiti 21 milion dinara.

Direktor Andrejević je podseća da ove godine slave 79 godina postojanja i rada firme ali da će jubilej obeležiti radno, odnosno novim ulaganjima.

JKP „Naissus“ se pridružio obeležavanju 80. godina od stvaranja Narodnog muzeja na arheološkom nalazištu Medijana gde se takođe nalaze njihovi kapaciteti.

„Na ovom prostoru, površine 240 hektara se nalazi sa jedne strane arheološki lokalitet, a sa druge devet infiltracionih bazena koji obezbeđuju od 500 do 600 litara pijaće vode u sekundi. Izvorište Medijana o kome govorim, osigurava snabdevanje Niša vodom, u vreme letnjih meseci i najveće potrošnje“, naglašava Andrejević.

Takođe pročitajte

Kupovinu stana u izgradnji: Kako se zaštititi i iskoristiti povoljne uslove

Ukoliko se trenutno nalazite u potrazi za nekretninom, investiranje u zgradu koja je u fazi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.