„Pigmalion – oživljena lepota“, emisija o umetničkoj kolekciji porodice Čuk na RTS-u

“Živeo sam sa jednom devojkom koja je volela umetnost i htela je na svaki način da ima slike Jozefa Tisnikara. Našli smo Tisnikara, upoznali ga i počeli da kupujemo slike kod njega na rate, svakih šest meseci smo kupovali novu sliku a svaki mesec mu donosili ratu, i tako je počela kolekcija. I tako je počela moja ljubav prema umetnosti iako je ljubav prema toj devojci nestala.Moj fokus je savremena umetnost i mislim da sam 85 posto slika kupio direktno od umetnika.To znači da sam se družio sa njim, upoznao, kupio sliku i ne boli me glava da li sam kupio original ili kopiju, ovim rečima Gorazda Čuka iz Ljubljane, biznismena i osnivača Udruženja umetnika Pigmalion počinje polučasovna emisija serijala “Paleta kulturnog nasleđa” Radio-televizije Srbije koja je emitovana na kanatalu RTS Kulturna baština.

Emisija pod nazivom “Pigmalion – oživljena lepota” posvećena je umetničkoj kolekciji porodice Čuk koja je pre 30 godina začeta u Slovenji i dana broji više stotina likovnih i vajarskih dela savremenih evropskih stvaralaca. Zanimljiv je podatak da su do sada ugostitli 117 umetnika.

Pre nekoliko godina Gorazd Čuk je u Tamnjanici, selu blizu Bele Palanke osnovao i likovnu koloniju Pigamalion. Više puta godišnje okuplja velike majstore likovne umetnosti i o tome svedoče skulpture trajno smeštene na plantažama lekovitog bilja.

Polovinom decembra 2023.godine u galeriji  RTSa otvorena je izlođba slikarske i vajarske kolekcije Pigmalion, radi se o lepezi najrazličitijih poetika autora svih generacija.

U  emisiji su o saradnji sa Gorazdom Čukom, umetničkom delovanju u Tamnjanici i o umetnosti govorili su umetnici iz Srbije i iokruženja Mirza Smajlović, Petar Hranueli, Nebojša Savović Nes, Željko Đurović, Vasilije Vasa Dolovački, Slavko Krunić, Petar Mošić i Božo Terzić.

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.