četvrtak , 24 septembra 2020

PIGMALION – Likovna kolonija od 25. do 31.avgusta

Kuća umetnika Pigmalion u selu Tamnjanika biće domaćin nove Likovne kolonije koja će se održati od 25. do 31.avgusta.

Učesnici ove kolonije su slikari Daan Noppen iz Holandije, Jo Niklaus  iz Nemačke, Lesik Irena iz Moldavije i Marko Peruzović iz Hrvatske.

Hrvoje Marko Peruzović, rođen je 1971. godine u Zagrebu. Završio grafički odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirao slikarstvo 1995. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (klasa Prof. Ðuro Seder). Studijski boravio u Parizu, Milanu, Veneciji i Beču. Član je HZSU-a i HULU-a Split. Osim slikarstva bavi se klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao je na više od pedeset samostalnih izložbi kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ostvario je i brojna djela sakralne tematike.Djela mu se nalaze u raznim privatnim i javnim zbirkama i muzejima. Sudjelovao je na brojnim likovnim susretima i kolonijama humanitarnog karaktera. Likovno je uredio i ilustrirao nekoliko knjiga, kataloga i monografija. O njegovom radu pisali su Josip Depolo, Ive Šimat Banov, Stanko Špoljarić, Tonko Maroević, Vladimir Rismondo ml., Andro Filipić, Darko Schneider, Đuro Vanđura, Tonči Šitin, Nevenka Nekić, Vinicije Lupis, Anamarija Stibilj Šajn, Nives Marvin, Toni Horvatić, Vlasta Tolić, Mirela Duvnjak, Sanda Bajzek Stanačev, Iva Koerbler, Igor Brešan i dr. Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti. Dobitnik je prve nagrade „Post scriptum“ za književnost na društvenim mrežama, koja se dodjeljuje u sklopu festivala književnosti KaLibar. Objavio je zbirku pjesama „Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)“. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

Daan Noppen je internacionalni umjetnik koji uglavnom radi na crtanju i fotografiji. Najpoznatiji je po svojim realistički većim od životnih crteža portreta i tela. Fizika i njen odnos prema našem biću, našim emocijama, igraju veliku ulogu u njegovom radu. Umetnik se poigrava sa pojmovima stvarnosti projektujući vreme kao fizičku dimenziju. Umesto da postane nešto „naučno“, to otvara vizuelni svet naših skrivenih slojeva naših želja, naše boli i vape za voljenjem. „Umjetnik iz Amsterdama, Daan Noppen, donosi posebnu dinamiku svojim crtežima mrtvih olovaka i portretima. Njegovi radovi nisu samo privlačni za precizno slojevitost detalja, već i u ogromnoj veličini koja svojim subjektima daje više opipljivo prisustvo. Pobliži pregled svakog dela otkriva matematičke jednačine između linija olovaka koje se odnose na našu stvarnost. Novija dela izražavaju umetnikovu neprestanu fascinaciju matematikom, geometrijom i fizikom, jer se čini da su njegove figure promerene, raštrkane i mešaju se u praznom vektorskom prostoru “. Hi-fruktozni magazin, mart 2016 Dela Daana Noppena izložena su u Njujorku (SAD), Meksiku DF (Meksiko), Šangaju (Kina), Metzu (Francuska), Luksemburgu (Luksemburg), Belgiji, Holandiji. Umjetnici Simmetri I&II crtež su nedavno osvojili nagradu Adizajn 2016. u kategoriji Umjetnost, zanat i gotovi rad.

Takođe pročitajte

Kroz izložbu GSLU sa Radmilom Kostić

Stručno vođenje kroz izložbu Izbor iz Zbirke dela likovnih umetnika Niša održaće se u petak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.