nedelja , 4 decembra 2022

Petrovac – dragulj među selima oživljava turizam

Jedno od najlepših sela na jugu Srbije, Petrovac kod Leskovca, dobilo je novu etno-kuću u kojoj će se nalaziti budući turistički info-centar.

Ekološka zdrava etno-kuća u Petrovcu, izgrađena je od drveta i prirodnih materijala, a karakteriše je laka konstrukcija, dobra termička izolacija sa velikim uštedama u troškovima grejanja.

Selo Petrovac od Leskovca je udaljeno 12 kilometara, a po svojoj lepoti se izdvaja od ostalih u ovom kraju. Sa “ušorenim” ulicima po ugledu na vojvođanska sela i uređenim travnjacima predstavlja pravi dragulj. Priča se da su ga osnovali izvesni Petrovići, po kojima je i dobilo naziv, ali nije do kraja poznato otkud ovaj duh Austrougarske u krajevima koji su do pre 100 godina bili pod turskom vladavinom.selo Petrovac poznato po sirokim ulicama

Selo je okruženo prostranim livadama, voćnjacima i četinarskim šumamam na obodu leskovačke kotline a zbog povezanosti sa reginalnim putevima sa Leskovcem, Bojnikom i Nišom idealno je za bavljenje seoskim turizmom.

Već tri godine početkom jula organizuju i Festival višnje

selo Petrovac Leskovac info kutakIzgradnja etno kuće deo je projekta „Jačanje seoskog turizma“, podržanog od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa pet miliona dinara. Pored etno kuće uređeno je i kupalište na reci Vučjanki ali i Jašunjski manastiri.

Montažni objekat izgradila je firma “Domtera”, a vrednost investicije je 2,5 miliona dinara. Opremanje etno-kuće pomogla je i leskovačka Ustanova za odrasle i starije na taj način što je donirala deo nameštaja.

 

 

Takođe pročitajte

Organizacija ,,ESTIEM“ okuplja mlade iz regiona

,,Balkanski Motivacioni Vikend“ (eng. Balkan Motivational Weekend) je poseban događaj koji ima za cilj da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.