Petrovac – dragulj među selima oživljava turizam

Jedno od najlepših sela na jugu Srbije, Petrovac kod Leskovca, dobilo je novu etno-kuću u kojoj će se nalaziti budući turistički info-centar.

Ekološka zdrava etno-kuća u Petrovcu, izgrađena je od drveta i prirodnih materijala, a karakteriše je laka konstrukcija, dobra termička izolacija sa velikim uštedama u troškovima grejanja.

Selo Petrovac od Leskovca je udaljeno 12 kilometara, a po svojoj lepoti se izdvaja od ostalih u ovom kraju. Sa “ušorenim” ulicima po ugledu na vojvođanska sela i uređenim travnjacima predstavlja pravi dragulj. Priča se da su ga osnovali izvesni Petrovići, po kojima je i dobilo naziv, ali nije do kraja poznato otkud ovaj duh Austrougarske u krajevima koji su do pre 100 godina bili pod turskom vladavinom.selo Petrovac poznato po sirokim ulicama

Selo je okruženo prostranim livadama, voćnjacima i četinarskim šumamam na obodu leskovačke kotline a zbog povezanosti sa reginalnim putevima sa Leskovcem, Bojnikom i Nišom idealno je za bavljenje seoskim turizmom.

Već tri godine početkom jula organizuju i Festival višnje

selo Petrovac Leskovac info kutakIzgradnja etno kuće deo je projekta „Jačanje seoskog turizma“, podržanog od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa pet miliona dinara. Pored etno kuće uređeno je i kupalište na reci Vučjanki ali i Jašunjski manastiri.

Montažni objekat izgradila je firma “Domtera”, a vrednost investicije je 2,5 miliona dinara. Opremanje etno-kuće pomogla je i leskovačka Ustanova za odrasle i starije na taj način što je donirala deo nameštaja.

 

 

Takođe pročitajte

Dvodnevna poseta Privredne komore Bijeljine jugu Srbije

Predstavnici Privredne komore Bijeljine u saradnji sa turističkim organizacijama i lokalnom samoupravom i privrednicima boraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.