Petrini radovi stigli i do Pariza

Sudeći po izreci koja kaže da se po jutru poznaje dan, a da pritom jutro čini sedam samostalnih i četiri kolektivne izložbe, ali i činjenica da se u svet likovnog stvaralaštva upustila sa nepune tri godine, istina je da će ono što maloj, ali uspešnoj, Petri Mladenović, tek predstoji, biti fascinantno.

Mala, ali već sada ozbiljna slikarka, Petra, ima svega jedanaest godina, a zahvaljujući očaravajućem talentu koji poseduje, već sada joj, nepogrešivo, možemo pripisati epitet „čudo od deteta“. Broj radova koji je stao u svega jedanaest godina je impozantan, i već sada nagoveštava da će se njeno ime jednog dana izgovarati sa velikim pijetetom.
„Sa nepune tri godine sam otkrila svoj talenat i počela da crtam. U početku su to bili likovi iz crtanih filmova. Moji ukućani su bili oni koji su se prvi upoznali sa mojim darom, i od tada su moja najveća podrška. Sećam se početaka kada je deda nabavljao papire, blokove, flomastere, dok je baka većinu mojih radova sačuvala. Sa sedam godina sam upoznala tehniku uglja na papiru i istoga trena se upustila u rad sa istom. Ubrzo nakon toga sam sam imala i svoju prvu samostalnu izložbu. U tom periodu sam se upoznala i sa uljanim bojama i platnom, te brzo ovladala istom. Moja druga samostalna izložba pod nazivom „Tačno u podne“ priređena u Leskovačkom kulturnom centru, na moj deveti rođendan upravo je bila ona na kojoj su po prvi put predstavljeni radovi rađeni uljanim bojama“, otkiva mlada slikarka.
Petra, koja je poreklom iz okoline Leskovca, do sada je izlagala, kako na samostalnim, tako i na kolektivnim izložbama širom Srbije, a možda najveći uspeh doživela je svojom samostalnom izložbom u gradu umetnosti, Parizu, koja je održana juna ove godine, čime nepobitno nagoveštava blistavu karijeru.
„Nakon što je moj rad predstavljen na javnom servisu, iz francuske prestonice je stigao poziv, tačnije iz AIMAC-a. Bila sam presretna što sam dobila priliku da odem i u prestonici svetske umetnosti predstavim svoj rad. U Parizu me je ugostio, predsednik AIMAC-a, naš poznati slikar, Maki Milovanovići, a ujedno i upoznao sa mojim budućim mentorom, Bratislavom Anđelkovićem, poznatijim kao Bata iz Vučja“, ističe darovita Petra. Tehnike kojim Petra stvara su ulje na platnu, ugalj, ali, kaže da iza sebe ima i par slika odrađenih akvarelom. Ova neverovatno talentovana devojčica u svom opusu ima gotovo sto pedeset dela, što je već sada svrstava u jako plodne autore. Osim Leskovca, iz čije okoline je poreklo, izlagala je u Lebanu, Vlasotincu, Vučju, Nišu, Grdelici, a učesnik je i više slikarskih kolonija, poput one na Čemerniku. Petra je i član renomiranog i najstarijeg udruženja umetnika u Nišu, Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin“, na čijim izložbama su njeni radovi takođe predstavljeni javnosti.
“Inspiraciju pronalazim u prirodi, u uspomenama, neretko i na starim fotografijama”.

Takođe pročitajte

Predstava “Suzana” u borbi protiv steriliteta

U niškom Narodnom pozorištu u petak, 29.septembra sa početkom od 20 časova grupa “Gracija” izvešće …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.