četvrtak , 6 avgusta 2020

Pet stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje

U svetu zdravlja i fitnesa, suočavamo se sa vrhunskom ironijom: opsednuti smo mršavljenjem, a deblji smo nego ikad, ali to je tako zato što postoje stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

Najčešće pitanje je „šta još da učinim da poboljšam zdravlje i izgled”, ali ovaj pristup je pogrešan.
Mnogo bolje pitanje jeste „oko čega mogu da prestanem da brinem i tako poboljšam svoje zdravlje i izgled lakše?”. Potrebna vam je bliska strategija, jer upravo stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje, veći su problem nego samo gubljenje kilograma. Zato je važno da što pre saznate kojih su to pet stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

1. Učestalost obroka
Možda najčešći mit koji šteti fitnesu, jeste onaj koji kaže da treba da jedemo manje obroke, ali češće, za brži metabolizam i da se ne bismo „izgladnjivali” za skidanje kilograma. Ovo vas opterećuje i oko toga se brinete, ali ovo zaista nije važno za mršavljenje. Postoji nula naučnih dokaza da je ovo tačno, a nijedan štićenik kliničkih ispitivanja nije pokazao da učestalost obroka utiče na težinu.

2. Određivanje vremena obroka
Ni za ovaj slučaj nema naučnih dokaza. Sve dok je unos kalorija pod kontrolom, nema veze da li jedete ugljene hidrate u 10 ujutru ili 10 uveče, a doručak čim se probudite ili popodne. Ovo su sve stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

3. Izbor hrane
Moderne, privremene dijete navodno kriju „ključ” za gubljenje kilograma, ali osim malih prednosti zasićenosti, hrana „za mršavljenje” zaista ne znači toliko mnogo. Povremeni slatkiš ili omiljeni gazirani napitak neće vas ugojiti, a sve dok ne unosite previše kalorija, izbor hrane će biti samo deo stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

4. Vežbanje
Verovali ili ne, ne treba da vežbate kako biste smršali. Izgubićete kilograme ako sagorevate više energije nego što konzumirate, ali to može biti i smanjenim unosom kalorija, a ne samo njihovim trošenjem kroz vežbanje. Vežbanje je, doduše, važno, ali bolje se fokusirajte na vežbe u kojima uživate. Dok se dobro osećate, vežbe neće biti stvar oko koje se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje, već zadovoljstvo.

5. Previše ugljenih hidrata ili unosa masti
Skoro svaka popularna dijeta navodi da unos ugljenih hidrata ili masti zaustavlja mršavljenje, ali to nije tačno. Možete samo da ih jedete previše ukoliko jedete previše kalorija. Dok su kalorije pod kontrolom, i unos ovih nutrijenata biće deo stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje. Optimalni unos masti i ugljenih hidrata zavisi od osobe, njenog nivoa aktivnosti i načina života.

Zaključak
Na kraju, ako jedete manje kalorija nego što sagorevate, smršaćete. To je prilično naučno neporeciva istina danas. Pouka: zaboravite na ove stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

 

Izvor: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/the-top-five-things-people-worry-about-that-dont-actually-matter-for-weight-loss.html

Takođe pročitajte

Heroji Hitne pomoći – Porodili ženu na aerodromu

Državljanka Tunisa koja se zahvaljujući brzoj i adekvatnoj intervenciji doktora iz ambulante u subotu uveče …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.