petak , 23 oktobra 2020

PET najboljih destinacija za planinski turizam u Srbiji

Srbija je izuzetno bogata prirodnim lepotama. Krase je prekrasni planinski venci, duboke klisure, živopisne visoravni, pašnjaci obrasli travom mekom poput pliša, guste i tamne šume, kristalno čista gorska jezera, reke. Planinski predeli zauzimaju najveći deo teritorije naše zemlje, čineći je nedovoljno istraženom, divljom lepoticom, koja osvaja srca kako domaćeg stanovništva, tako i sve većeg broja stranih turista.

Planinski turizam jedan je od najjačih aduta naše zemlje, no, iako postoje velike mogućnosti za rast i razvoj u ovoj oblasti, pun potencijal je iskorišten tek na nekoliko lokacija. Planine Srbije, pored izuzetne lepote, pripadnicima svih generacija nude brojne mogućnosti za boravak u prirodi ispunjen kvalitetnim aktivnostima, kao što su zimski sportovi, alpinizam, pešačke ture, jahanje, lov i ribolov, sportovi na vodi, planinski biciklizam, paraglajding, branje lekovitog bilja i sakupljanje šumskih plodova. Važno je napomenuti da su mnoge planine naše zemlje, zbog klime koja ih odlikuje, izvrsne vazdušne banje i rehabilitacioni centri za lečenje mnogih bolesti.

Krenimo redom!

Kopaonik 

Kopaonik, poznat još i kao Srebrna planina, najveći je i najposećeniji planinski masiv u Srbiji. Najviši vrh Kopaonika, Pančićev vrh, nalazi se na 2017 metara nadmorske visine, a na njemu se nalazi mauzolej čuvenog botaničara Josifa Pančića, po kome je i dobio ime. Centralni deo ove planine zauzima Nacionalni park u kom obitava mnoštvo zaštićenih vrsta, a koji se prostire na gotovo 12.000 hektara površine.

Ova planina izuzetne lepote je najveći skijaški centar Srbije – na skijalištu je izgrađeno 25 žičara i dve pokretne trake, 39 alpskih ski-staza, 26 ski-puteva i dva poligona za obuku početnika. Pored mogućnosti skijanja, postoji veliki broj staza za alpinizam, biciklizam i džoging, kao i tereni za sportove kao što su tenis, košarka, odbojka.

Tara 

Planina Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije, oivičena je kanjonom reke Drine, obroncima Zlatibora i dolinom reke Đetinje. Dužina Tare je 50 km, širina 22 km, dok je najviši vrh na 1591 metara nadmorske visine. Tara je od 1981. godine proglašena za Nacionalni park u kom obitavaju mnoge biljne i životinjske endemske vrste. Zanimljiva je činjenica da je stanište Pančićeve omorike Tara, a ne Kopaonik, kako vlada uvreženo mišljenje. Klima Tare je izrazito planinska – leta su sveža, a zime izuzetno hladne sa mnogo snega.

Bilo da ste avanturističke prirode ili jednostavno želite da se opustite, na Tari ćete naći sadržaj koji će odgovarati vašim željama i potrebama. Za aktivne tu su staze za planinarenje i planinski biciklizam, kanjoning (spuštanje niz 1000 metara duboke kanjone Nacionalnog parka Tara), rafting kanjonom Drine. Za ljubitelje mirnijeg odmora reći ćemo samo da vidikovci na Tari oduzimaju dah! Uživajte u šetnjama, obiđite ostatke srednjovekovnih tvrđava, meditirajte na jezeru Perućac, a šta god radili dišite punim plućima neponovljivo reski i sveži vazduh ove rajske planine.

Zlatibor 

Zlatibor je planinska regija i park prirode u zapadnom delu Srbije, koji se prostire na oko 1000 kvadratnih kilometara površine. Najviši vrh Zlatibora je Tornik koji se nalazi na 1496 metara nadmorske visine.

Zlatibor je planina očaravajuće lepote na koju nećete ostati ravnodušni. Pleni predivnom prirodom, skrivenim šumskim stazama, jezerima, savršenim pogledom, modernim uređenjem koje akcentuje nekadašnje rustično. Jedna je od najpopularnijih destinacija koju biraju pripadnici kako mlađih, tako i starijih generacija, podjednako za letovanja i zimovanja. Zimske aktivnosti na Zlatiboru podrazumevaju skijanje, vožnje kočijama, sankanje, dok vam po lepom vremenu preporučujemo posetu muzeju Sirogojno, Stopića pećini, vodopadu u Gostilju….

Poznato je klimatsko lečilište tj. vazdušna banja. Naime, na Zlatiboru, na 900 m susreću se mediteranski i kontinentalni vetrovi (takozvana „ruža vetrova“) koji svojim strujanjima stvaraju klimu koja pogoduje lečenju mnogih bolesti, kao što su recimo bolesti štitne žlezde.

Ponuda za smeštaj na Zlatiboru varira od luksuznih hotela i vila sa raskošnim apartmanima, do predivnih planinskih brvnara koje mame toplinom i duhom prošlih vremena. Za koji god smeštaj da se odlučite, sigurni smo da se nećete pokajati.

Stara planina 

Stara lanina je dragulj istočne Srbije i predstavlja prirodnu granicu naše zemlje sa Bugarskom. Nadaleko je čuvena po svojim prirodnim lepotama, vidikovcima koji oduzimaju dah, vodopadima, šumama, predivnim travnatim prostranstvima. Ima status parka prirode i zaštićeno je područje prve kategorije, na kom stanište nalaze brojni pripadnici biljnih i životinjskih vrsta.  Najviši vrh, Midžor, nalazi se na 2169 metara nadmorske visine.

Stara planina ima ogroman potencijal za zimske sportove, koji nažalost još uvek nije dovoljno iskorišten. Ski-staze su u izgradnji i razvoju, jer je potencijal prepoznat, a postojeće staze se godinama koriste od strane velikog broja turista. Pored skijanja na Staroj planini posetioci se mogu zabaviti planinarenjem, biciklizmom, kao i pešačenjem planinskim stazama.

Divčibare 

Divčibare su grad i planinski centar koji se nalazi na planini Maljen u zapadnoj Srbiji.

Ova planina je odličan izbor za sve one koji traže miran odmor, ispunjen rekreacijom i razonodom. Nije popularno odredište za ljubitelje adrenalinskih sportova, ali daleko od toga da će vam naDivčibarama biti dosadno – možete uživati na svežem planinskom vazduhu, pešačiti blagim stazama ili voziti planinski bicikl. U zimskom periodu ljubitelji skijanja n araspolaganju imaju dve ski staze, koje će zadovoljiti apetite amaterskih zaljubljenika u ovaj sport.

Divčibare će posebno prijati mališanima, a često su odredište đačkih ekskurzija i školica u prirodi, zbog kvaliteta vazduha i predivnog krajolika koji pružaju.

Vladimir Jakšić

 

 

 

 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

Ukoliko trenirate – šećer je obavezan

Godinama su bila aktivna uveravanja da kalorije iz slatkiša potpuno treba izbegavati ako aktivno vežbate, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.