četvrtak , 1 decembra 2022

Pet miliona dinara za vantelesnu oplodnju

Gradsko veće Leskovca usvojilo je na svojoj sednici Program vantelesne oplodnje koji ćese finansirati iz gradskog budžeta.
Podatak da je 2017. godine 47 parova iz Leskovca bilo uključeno u program koji finansira Ministarstvo zdravlja pokazuje da je potreba za dodatnim mogućnostima velika.

„U Srbiji oko 300 000 parova ima problem sa sterilitetom i skoro podjednako je zastupljen i muški i ženski sterilitet. Jedan od načina da se taj problem reši je medicinski potpomognuto oplođenje. O trošku države parovi na teritoriji Srbije imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje a starosna granica za žene iznosi 42 godine. Mnoge lokalne samouprave uključile su se i same snose troškove vantelesne oplodnje za parove sa svojih teritorija, među njima je i grad Leskovac. Pre destak godina, gradonačelnik Cvetanović kao tadašnji predsednik Skupštine opštine Leskovac, prepoznao je ovaj problem i preduzeo prve korake. Otkupljeno je zemljište i sagrađena je klinika za lečenje steriliteta koja je potom predata na korišćenje Društvo za istraživanje i eksperimentalni razvoj Spebo i oni su se obavezali da će uraditi 100 besplatnih vantelesnih oplodnji za parove sa teritorije grada Leskovca“ rekla je na konferenciji za medije zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović.
U budžetu grada za 2018. godinu za ove namene predviđeno je 5 miliona dinara.

„Visina finansijske pomoći može iznositi do 250 000 dinara po paru u jednoj kalendarskoj godini i može se odobriti jednom paru najviše dva puta. Kriterijumi su sledeći: da par ima državljanstvo Repubike Srbije, da par ima prebivalište na teritoriji grada Leskovca najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva, da žena u momentu podnošenju zahteva niije navršila 45 godina života, da par ispunjava kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja što podrazumeva da su kod supružnika iscrpljene sve mogućnosti lečenja,da supružnici nemaju dece iz postojeće zajednice i da je očuvana funkcija jajnika kod žena, normalan indeks telesne mase kod žena što podrazumeva vrednost ispod 30 i svi oblici subfertilnosti muškaraca uz postojanje živih ili morfološko ispravnih spermatozoida. Takođe kao poseban kriterijum napomenula bih sledeće:ukoliko je žena mlađa od 42 godine, da je par iskoristio pravo na tri pokušaja koji se finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, dodala je Ranđelovićeva.

Takođe pročitajte

„Mentalno zdravlje – izazovi u obrazovanju i formiranju profesionalne karijere”

Psihološko savetovalište za studente pri Studentskom kulturnom centru Niš u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.