Pet kreativnih načina da ubacite vežbanje u gust raspored sezone praznika

Praznici svima oduzimaju mnogo vremena. Uz toliko toga što treba da se uradi i pripremi, vaša uobičajena dnevna rutina se potpuno menja jer su vam sad prioritet obaveze vezane za praznike. To ponekad znači i da ćete preskočiti redovno vežbanje.

Ako svaki trenutak slobodnog vremena provodite u kupovini, ukrašavanju, pečenju kolača, pakovanju poklona, zabavljanju ili bilo čemu drugom u ovo doba godine, to i dalje nije izgovor da fizičku aktivnost ostavite po strani sve do 1. januara. Lakše je nego što mislite raditi više stvari odjednom na kreativan način tako što ćete kombinovati spisak obaveza za praznike i fizičku aktivnost koja će vam poboljšati rad kardiovaskularnog sistema i mišićnu snagu.

Niste sigurni odakle da počnete? Evo nekih ideja koje skoro svako može da sprovede u delo.

  1. Obujte cipele za hodanje i hodajte brzim tempom dok ste u šopingu

Šoping može da bude vežba čak i ako ne pokušavate svesno da ga pretvorite u vežbanje. Držite cipele za hodanje u kolima tako da svaki put kad odete do tržnog centra, bez obzira da li je to posle posla ili za vreme pauze za ručak,  možete da ih obujete da biste lakše hodali (a i ubrzali hod) u poređenju sa modernim čizmama ili salonskim cipelama.

Trudite se da žustrim korakom idete od prodavnice do prodavnice ili sa parkinga, što iznosi oko 4,5km na čas ili više. Evo još jednog saveta: krenite veoma rano – čim se prodavnice otvore, da biste izbegli gužvu sredinom dana i mogli da hodate brzo bez sudaranja sa drugima.

  1. Sedite na fitnes loptu za pilates i vežbajte mišiće dok pakujete poklone

U zavisnosti koliko poklona treba da upakujete i od toga koliko su veliki, pakovanje može da oduzme par sati ako želite da ispadne kako treba. Ako imate loptu za pilates, uzmite je i rolajte do kuhinje ili trpezarijskog stola tako da možete da sedite na njoj dok pakujete male i poklone srednje veličine.

Možda ćete morati da isprobate različite stolove u kući i količinu vazduha u lopti da biste dobili željenu visinu. Ali kad jednom pronađete odgovarajući položaj, možete da vežbate celokupni srednji i donji deo tela tako što ćete aktivirati gluteus i butine da biste održali pravilan položaj dok stiskate stomačne mišiće. Možete čak i da blago pomerate srednji deo tela levo-desno, napred-nazad, ili kružno da biste uneli raznovrsnost!

  1. Uradite određeni broj čučnjeva ili iskoraka za svaku prazničnu kesu ili kutiju koju unesete u kuću

Pokloni, hrana, kutije sa ukrasima koje su se skrivale u garaži… sve te stvari se unose u kuću za vreme praznika. Neke od njih mogu da budu teške i po nekoliko kilograma, što vam pruža savršenu priliku da uvedete kreativan trening kao da koristite tegove.

Uvedite naviku da napravite čučnjeve ili iskorake sa dve kese u svakoj ruci ili jednom malom do srednjom kutijom ispred sebe svaki put kad prolazite kroz prolazna vrata. Samo vodite računa da znate kako da pravilno radite obe ove vrste vežbi i izbegavajte čučnjeve ili iskorake sa bilo čim što je preteško!

  1. Pustite neku zabavnu, veselu muziku i igrajte po kuhinji dok pečete ili kuvate

Kuvanje i pečenje su uvek zabavniji uz muziku. Pošto ćete u svakom slučaju biti na nogama, možete i da zaigrate kao da vas niko ne gleda. A ako neko gleda, pozovite ga da vam se pridruži!

Ne morate da preterujete ali igranje predstavlja jednostavan način da ubacite malo aktivnosti umerenog intenziteta u svoju rutinu koja vam čak može pomoći i da se malo oznojite. Igrajte barem 30 minuta, što bi trebalo da bude jednako listi sa 7 do 10 pesama.

  1. Planirajte aktivnosti napolju za celu porodicu

Umesto da pozovete sve u dnevnu dobu da gledate klasične božićne filmove i grickate hranu koju ste napravili, postavite sebi izazov da isplanirate nešto uzbudljivo što će navesti celu porodicu da izađe i bude aktivna. Da, u ovo doba godine je hladno i mračno, ali to ga i čini tako posebnim!

Možete da odete na lokalni božićni festival, prošetate po komšiluku da vidite osvetljenja na kućama noću, odete na klizanje, vožnju toboganom (ako ima snega), napravite Sneška (opet ako ima snega) i još mnogo toga. Tako ćete pomoći i svima ostalima da ostvare svoje ciljeve vezane za fizičku aktivnost.

Skoro svaku monotonu obavezu možete da pretvorite u vežbu ako ste spremni da budete malo kreativni. Srećni praznici!

Izvor: http://www.care2.com/greenliving/5-creative-ways-to-fit-a-workout-into-the-busy-holiday-season.html

 

Takođe pročitajte

Filmska revija “Euro Fest for Kids” od 4. do 7. februara u Beogradu, Gornjem Milanovcu i Leskovcu

Prva filmska revija Euro Fest for Kids u organizaciji Mreže bioskopa koju čine Kulturni centar Gornji Milanovac, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.