Pekarski med – med koji to nije?

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) već nekoliko meseci ukazuje da se u trgovinama širom Srbije prodaje jeftin med koji je, u stvari pekarski, odnosno onaj koji se koristi u pekarskoj industriji i služi samo za kuvanje i pečenje.

Problem je što to “pekarski” piše sitnim slovima na poleđini pa potrošači veruju da su kupili proizvod pčela a ustvari pitanje je da li je taj med i “prošao” pored pčelinjaka.

“Iskreno ne znam da li taj med pčele uopšte vide ili se radi samo o invertiranom šečeru  što je mnogo gora kombinacija jer tad uopšte nije med već šećerni sirup, kaže nam pčelar Žarko Kiković iz okoline Leskovca koji je u jednoj prodavnici na policama uslikao ovaj proizvod i ustupio nam fotografije (https://www.facebook.com/Honey-De-La-Bees-555721824534422/?fref=ts)

“Inače, invertirani šećer se veoma lako pravi, tj. invertira i mi pčelari to radimo samo da nahranimo pčele i to zimi, da bi joj tada olakšali varenje. Ove letnje pčele imaju sposobnost da bolje prerađuju šečer i uz pomoć unosa polena od njega mogu da naprave niskokvalitetan med. Ali mislim da oni ni to ne rade već da ga samo invertiraju a za to vam nisu potrebne pčele, tvrdi naš sagovornik
Ukoliko se med ne kupujete direktno od pčelara onda njegova cena ne može biti ispod 900 dinara za bagremov a oko 700 dinara livadski  med. Pčelari ga na veliko prodaju za 4,5 evra.

Takođe pročitajte

Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije Mali Div podržava predlog ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da …

3 komentari

  1. Moj drug albanac-pekar,radio nekad u Crvenki, pekari kod benzinske pumpe,priča mi kako se pravi MED.Nema tu nikakvog “invertovanja” šećera,jednostavni postupak,po njegovoj priči:50 kg šećera i 5 kg meda u mikser i da ne poveruješ za 2-3 časa mućenja u mikseru dobija se masa koja liči na med i miriše na med.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.