Pekarski med – med koji to nije?

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) već nekoliko meseci ukazuje da se u trgovinama širom Srbije prodaje jeftin med koji je, u stvari pekarski, odnosno onaj koji se koristi u pekarskoj industriji i služi samo za kuvanje i pečenje.

Problem je što to „pekarski“ piše sitnim slovima na poleđini pa potrošači veruju da su kupili proizvod pčela a ustvari pitanje je da li je taj med i „prošao“ pored pčelinjaka.

„Iskreno ne znam da li taj med pčele uopšte vide ili se radi samo o invertiranom šečeru  što je mnogo gora kombinacija jer tad uopšte nije med već šećerni sirup, kaže nam pčelar Žarko Kiković iz okoline Leskovca koji je u jednoj prodavnici na policama uslikao ovaj proizvod i ustupio nam fotografije (https://www.facebook.com/Honey-De-La-Bees-555721824534422/?fref=ts)

„Inače, invertirani šećer se veoma lako pravi, tj. invertira i mi pčelari to radimo samo da nahranimo pčele i to zimi, da bi joj tada olakšali varenje. Ove letnje pčele imaju sposobnost da bolje prerađuju šečer i uz pomoć unosa polena od njega mogu da naprave niskokvalitetan med. Ali mislim da oni ni to ne rade već da ga samo invertiraju a za to vam nisu potrebne pčele, tvrdi naš sagovornik
Ukoliko se med ne kupujete direktno od pčelara onda njegova cena ne može biti ispod 900 dinara za bagremov a oko 700 dinara livadski  med. Pčelari ga na veliko prodaju za 4,5 evra.

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

3 komentari

  1. Moj drug albanac-pekar,radio nekad u Crvenki, pekari kod benzinske pumpe,priča mi kako se pravi MED.Nema tu nikakvog „invertovanja“ šećera,jednostavni postupak,po njegovoj priči:50 kg šećera i 5 kg meda u mikser i da ne poveruješ za 2-3 časa mućenja u mikseru dobija se masa koja liči na med i miriše na med.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.