Pčelari iz Svrljiga i Dimitrovgrada pokreću unosan biznis

Lokalna samouprava u Dimitrovgradu pomogla je sa 300 hiljada dinara Poljoprivrednu zadrugu „Prelešje“ za nabavku aparata za prikupljanje pčelinjeg otrova. Aparate je nabavilo Udruženja za prikupljanje aptoksnina iz Svrljiga koje će obezbediti i plasman ovog traženog proizvoda čija cena na svetskom tržištu dostiže i 65 hiljada evra po kilogramu.
Jedan od uslova za prikupljanje pčelinjeg otrova je da pčelar ima najmanje 50 košnica. Postupak traje 45 minuta s tim da je potrebno priključiti aparat na struju i propuštati naizmenično 12 volti. Pčele ovaj postupak iritira pčele da napadaju „ploču“ gde ostaje njihov otrov. Potrebno je oko 90 hiljada uboda za gram otrova.
„Mukotrpan je posao u pitanju koji se radi od aprila do jula. Prvi smo na ovoj teritoriji krenuli sa tim i očekujemo da nemamo problema sa plasmanom, kaže Ignat Gacev, direktor zadruge „Prelešje“.
Toplica Đorđević, predsednik Udruženja za prikupljanje aptoksnina iz Svrljiga kaže da su za ovaj posao zainteresovani pčelari iz Aranđelovca, Valjeva, Svrljiga, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Niša I Кnjaževca.

Takođe pročitajte

Šareni AVA svet se širi!

Na samom početku otvaranja našeg shopping parka, imali smo viziju kaleidoskopa – sveta boja i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.