foto Žarko Kiković

Pčelari iz Srbije hoće svoju fabriku meda

Savez pčelarskih organizacija Srbije počeće naredne godine izgradnju sopstvenog pogona za pakovanje meda i to na području one opštine ili grada koji Savezu bude ponudio najveću pomoć oko izgradnje, izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacije Srbije Rodoljub Živanović.

On je kazao da je Savez ovih dana pozvao lokalne samouprave da se izjasne na koji način mogu da pomognu gradnju fabrike meda – kroz infrastrukturu ili finansije.“Pogon ćemo graditi sopstvenim sredstvima i zbog toga će biti radjen po fazama, onako kako nam sredstva budu pristizala“, istakao je Živanović.

Prema njegovim rečima, pčelari nameravaju da izgrade sopstvenu fabriku za pakovanje i plasman meda kako više niko ne bi mogao da ih ucenjuje.Ove godine su pojedini otkupljivači med od suncokreta plaćali pčelarima samo 1,5 evra po kilogramu, iako je realna cena bila 2,1 evro, rekao je Živanović.

On je istakao da su pčelari primorani da prodaju med i po ovako niskoj ceni jer je godina bila izuzetno loša, a novac im je hitno potreban kako bi sačuvali proizvodnju i „uzimili“ pčele.

Živanović je kazao da vremenske prilike ove godine nisu išle na ruku pčelarima tako da bagremovog meda praktično nije ni bilo, a suncokret je dao upola manji prinos.Pčelinjaci članova Saveza pčelarskih organizacaicija, podsetio je Živanović, tokom 2015. godine, dali su oko 7.000 tona meda.

izvor BETA

Takođe pročitajte

Kompanija dm predstavila rezultate međunarodnog istraživanja o menstrualnom ciklusu

Menstrualni ciklus još uvek je neprijatna tema za razgovor za više od polovine anketiranih pripadnica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.