„Partnerstvo na delu“ – učenje i druženje

Učenici Tehničke škole u Vlasotincu bili su domaćini jednonedeljnog druženja učenicima Srednje ekonomske škole “Hugo Ekner” u Fridrihshafenu.

Devetoro učenika sa dvoje profesora, boravili su u Vlasotincu u uzvratnoj poseti, s obzirom na to da su  učenici Tehničke škole bili u gostima drugarima u Nemačkoj u oktobru prošle godine.

„Ovo je šesta godina kako organizujemo druženja, prvi put je to bilo finansirano u okviru projekta Partnerstvo na delu, a kasnije smo nastavili da sarađujemo. Danas kad naša deca odu u Nemačku, u Fridrihshafen, dobijaju od njihove vlade po 100 evra za boravak – priča Nina Đorđević, profesor i jedan od organizatora.

Iz druženja su se izrodile brojne uspomene, pa tako pojedini mladi Nemci dolaze i tokom leta u Vlasotince, u sopstvenoj režiji. Svake godine boravak obeleži jedna tema susreta. Ove godine to je građevinarstvo.

„U utorak su obišli Ciglanu Mladost, imali smo radionicu na temu  njihove kuće iz snova, dolazili su predstavnici firme Cementni proizvodi I demonstrirali im nanošenje završne fasade,  a obišli su izgradnju Koridora 10 kod Vladičinog Hana gde su im inženjeri u tunelu Manojle objašnjavali postupak gradnje. Posetili su I fabriku Falke, a obišli su I Beograd, Leskovac, Soko Banju – rezimira proteklu nedelju direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

Eras Konte je Nemac italijanskog porekla koji naglašava da su mu se veoma dopali Srbija I Vlasotince I da će na leto doći ponovo. Na pitanje šta je na njih ostavilo najveći utisak u proteklih nedelju dana njegovi drugari uglas kažu: Gostoljubivost ljudi I ćevapčići. Dodaju de im je čudno da se toliko mesa pojede u jednoj nedelji, ali ne osporavaju da je ukusno.

Nemački i srpski profesori dodaju da su u u godinama druženja stvorena doživotna prijateljstva. Učenici tehničke škole pokolonili su svojim drugarima drvena uskršnja jaja sa ispisanim imenima, a ispred škole je stavljena ploča koja svedoči o višegodišnjem prijateljstvu dveju škola.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici 29. Internacionalnih horskih svečanosti

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.