Pandemija značajno umanjila broj mamografskih pregleda

Iako je pandemija koronavirusa postavila zdravlje u fokus globalne zajednice, primetan je negativan trend kada su u pitanju preventivni, posebno onkološki, pregledi kod žena. Prema rečima Laure Hernandez, generalne direktorke u GE Healthcare u sektoru zdravlja žena, broj mamografskih pregleda tokom trajanja pandemije opao je za čak 90%.

Znajući da se rizik od smrtnog ishoda raka dojke smanjuje za 25 do 30 odsto pri ranoj dijagnostici, zabrinjavajuća je činjenica o drastično smanjenom broju mamografskih pregleda“, kaže gospođa Hernandez, ističući da je pri suočavanju sa ovakvim saznanjima ključno ponuditi odgovarajuće načine da se o ovoj temi kontinuirano i konstruktivno govori.

Karavan sa fokusom na zdravstvenu zaštitu žena u organizaciji kompanije GE Healthcare ima za cilj da upravo zdravstvenim radnicima približi inovativna rešenja, koja će im pomoći pri dobijanju preciznih podataka, a pacijentima pružiti prijatnije iskustvo.

“Posebnu pažnju posvećujemo individualnom iskustvu pacijenata, jer smo uvideli da mnogo žena u Srbiji izbegava mamografski pregled iz straha – kako od rezultata, tako i od bola. Svesni toga, otvoreni smo da sa lekarima-specijalistima podelimo znanja i iskustva o tehnologijama koje će doprineti da se pacijenti osećaju komfornije, a time povećati broj preventivnih pregleda koji mogu da spasu živote“, poručuje Jovan Paunović, generalni direktor GE Helthcare za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Praksa pokazuje da su i pre pandemije žene odlagale mamografske preglede iz strepnje od negativnog iskustva, a stručnjaci rešenje vide u modernoj tehnologiji skrininga i ljudskoj interakciji. Sesilija Olson, jedna od menadžerki u GE Healthcare koja se i sama izborila sa opakom bolešću smatra da je od izuzetne važnosti da zdravstveni radnici budu svesni da pacijentima prijateljski ton, pogled pun saosećanja i osmeh koji uliva poverenje u trenucima straha i neizvesnosti znače jednako kao stručnost i oprema koju koriste.

„Kao neko ko je preživeo rak dojke, svim silama se borim za to da sve pacijentkinje koje prolaze kroz teško životno razdoblje sa svojim lekarima razviju prijateljski odnos koji se zasniva na obostranom poverenju. Iskreno verujem da bi ta transformacija zdravstvene zaštite pomogla ne samo ženama koje se plaše, već bi i zadovoljila i stručne potrebe medicinskih radnika i njihov poziv učinila još lepšim i plemenitijim”, kaže Sesilija Olson.

Uz slogan “Svaka slika ima priču”, karavan koji tokom 29 nedelja obilazi 16 zemalja Evrope posetio je danas Niš, a naredna dva dana provešće u Beogradu.. Cilj GE Healthcare karavana jeste da se domaćim medicinskim stručnjacima predstave inovacije na polju dijagnostike i ranog otkrivanja raka dojke, kao i drugih težih ili hroničnih oboljenja. Onkolozi, ginekolozi, endokrinolozi, zajedno sa stručnim predstavnicima kompanije GE Healthcare, osvrnuli su se i na primenu veštačke inteligencije u medicinskom snimanju, dijagnozi zdravlja kostiju, pluća i drugim temama.

Uz poštovanje mera bezbednosti i zaštite od kovida, tim kompanije GE Healthcare sproveo je posetioce kroz specijalni kamion u kom su postavljeni brojni aparati za dijagnostiku, poput 3D sistema mamografije, platforme za biopsiju, automatizovanog ultrazvuka dojke, softverske platforme za dijagnostiku zdravstvenog stanja kostiju i metabolizma i brojne druge.

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.