Foto: Miroslav Lazarević – Krst u magli – Mali Zvečan

Ovo je najlepša slika Srbije za 2022!

Srbija je posle mesec dana glasanja na web portalu Slike Srbije dobila najlepšu fotografiju za 2022. godinu. Na ovogodišnjem konkursu glasalo je više od 20.000 ljudi, a u konkurenciji se našlo preko 850 fotografija Srbije od kojih zastaje dah.

Laskava titula ”Najlepša Slika Srbije 2022” pripala je Miroslavu Lazareviću. Njegova fotografija ”Krst u magli – Mali Zvečan” proglašena je za najlepšu fotografiju u žestokoj konkurenciji i napetoj borbi sa fantastičnom fotografijom Bobana Stojanovića, koja je fotografisana na Brezovici na Šar-planini.

Prema rečima autora, fotografija je nastala u cik zore, i urađena je bez ikakvih efekata – osim prirode i veštog oka fotografa.

Najlepše fotografije Srbije

„Igra svetlosti, jutarnja magla i karakterističan položaj samog Malog Zvečana doprineli su da slika izgleda gotovo nestvarno. Komentari prijatelja još pre nego da ovu sliku uopšte pošaljem na konkurs za 100 najlepših Slika Srbije, bili su da na neki poseban način ona simbolizuje naš život ovde, kao i veru u Boga, ali i krst koji nosimo, te svetinje koje nas održavaju. Iako nam to možda ponekad ne deluje tako, vera i sloga su uvek tu, koliko god maglovito delovalo, ali i putokaz, koji ume da nam bude često maglovit. A ovaj krst upravo to i predstavlja. Neizmerno sam zahvalan svim ljudima koji su glasali i tokom prvog kruga, među stotinama fotografijama, stranici Visoki Dečani koja me je podržala i drugim stranicama, a i sada u finalu, to zaista nisam očekivao. Verujem da je svako prepoznao simboliku koju ova fotografija nosi“.

Pobednika konkursa očekuje vredna novčana nagrada, a svečana dodela diploma učesnicima konkursa i otvaranje izložbe ”100 najlepših fotografija Srbije” održaće se u Etnografskom muzeju u Beogradu krajem januara 2023. godine.

Stručni žiri je imao veliki izazov da u konkurenciji prispelih fotografija izabere 12 najlepših koje će ući u kalendar.

Ovo su 12 fotografija koje će se naći u prestižnom kalendaru ”100 najlepših Slika Srbije”:

O PROJEKTU “SLIKE SRBIJE“

Domaćin i organizator tradicionalnog konkursa je internet platforma „Slike Srbije“, koja okuplja i afirmiše profesionalce, kao i fotografe amatere koji vole da slikaju lepote Srbije. “Slike Srbije” je jedinstven projekat koji na web platformi www.slikesrbije.rs i svojim profilima na društvenim

mrežama svakodnevno skuplja i objavljuje predivne fotografije Srbije. Mnogobrojni profesionalni fotografi i amateri – zaljubljenici u Srbiju, sport, prirodu, divlje predele, ljude, stare zanate, arhitekturu i spomen obeležja, nam prikazuju Srbiju u jednom novom, divnom svetlu  – kompleksnu i punu različitosti.

Istovremeno, platforma promoviše autore i omogućava  ljubiteljima fotografije da na jednom mestu imaju tematski objedinjene slike, a svima kojima su fotografije potrebne pruža pravo mesto za izbor i kontakt.

Takođe pročitajte

Na Weekend.17 dolaze profesor sreće i hroničar medija

Weekend.17 se vraća i ove godine sa najistaknutijim govornicima i aktuelnim temama. Weekend.17 biće najveći Weekend …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.