subota , 28 marta 2020

Otvorena Likovna kolonija “Sićevo 2018”

U ponedeljak 3.septembra otvorena je Likovna kolonija “Sićevo 2018”.

Po predlogu predsednika Saveta manifestacije i selektora Kolonije Miodraga Anđelkovića,magistra grafike ,ovogodišnji saziv broji 12 učesnika iz zemlje i inostranstva.

U izboru učesnika Likovne kolonije Savet Kolonije se uključuje u obeležavanje značajnog jubileja Umetničke škole: 70 godina postojanja.Tako u radu Kolonije učestvuju dugogodišnji profesori Umetničke škole: Đuro Radonjić i Miroljub Đorđević.

Tokom trajanja Kolonije, do 13.septembra umetnici će imati prilike da posete kulturno-istorijske spomenike grada Niša, neki od manastira u blizini i samu Sićevačku klisuru koja je redak prirodni fenomen.

Izložba radova nastalih tokom kolonije biće priređena u Paviljonu u Tvrđavi novembra 2018. godine.

Inače, Likovna kolonija “Sićevo” je najstarija kolonija na Balkanu. Davne 1905. godine opčinjena lepotom Sićevačke klisure, velika srpska slikarka Nadežda Petrović upravo na ovom mestu okupila je svoje slovenačke i hrvatske kolege, sa kojima je studirala u Minhenu.

Iste godine formirana je Prva jugoslovenska umetnička kolonija.U tom prvom sazivu pored Nadežde bili su još Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Ferdo Vesel, Paško Vučetić i Ivan Meštrović. Početak Balkanskog rata u kome je Nadežda izgubila svoj život,Prvog i Drugog svetskog rata kao i niz političkih događaja poremetio je dalje planove za rad Kolonije.

Zatišje je trajalo sve do 1964. godine kada je na inicijativu niških umetnika i kulturnih radnika grada Niša ponovo formirana Likovna kolonija Sićevo čiji rad se do danas održava u kontinuitetu.Tokom pedesetičetiri godine u radu Kolonije učestvovalo je gotovo 500 akademskih umetnika različitih generacija i stilskih opredeljenja iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i iz inostranstva. Organizator Kolonije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Likovna kolonija Sićevo svojim celokupnim postojanjem pratila i na izvestan način podsticala razvoj savremene umetnosti kod nas, nastavljaući tradiciju Nadežde Petrović.

Spisak učesnika:

1.Miroljub Đorđević/Niš/

2.Đuro Radonjić/Niš/

3.Maja Todić /Kosovska Gračanica/

4.Sonja Spiroska Ostojić /B i H/

5.Vesna Begović /Crna Gora/

6. Aleksandra Rakonjac/ Beograd/

7.Zoran Graovac/Beograd/

8.Miloš Milosavljević/Makedonija/

9.Ana Vidmar/Slovenija/

10.Rosen Tošev/Bugarska/

11.GabrielaUrban /Mađarska/

12.Lajoš Vegh/Mađarska/

Takođe pročitajte

40 tona hitne medicinske opreme dopremljeno Srbiji

U četvrtak, 26. marta kasno uveče je na aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo prvi teretni avion …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.