utorak , 17 maja 2022

Otvorena izložba “Bosilegrad nekad i sad – Međunarodni dečiji Uskršnji festival”

Delegacija EU, EU Info Centar i Udruženje „Grupa liberalnih, ambicioznih i solidarnih” otvorili su danas izložbu „Bosilegrad nekad i sad – Međunarodni dečiji Uskršnji festival”, koja se prvi put premijerno prikazuje u Beogradu u prostorijama EU info centra. Ova izložba građane će upoznati sa prošlošću i sadašnjošću Bosilegrada, duhovnošću, tradicijom i običajima, sa životom i delima poznatih bosilegrađana Emanuilom Popdimitrovim i Jordanom Zaharievim, sa geografskim položajem i turističkim potencijalima sa kojima raspolaže opština Bosilegrad. Izložbu su otvorili Marina Rakić, Savetnica za informisanje EU info centra,   Aleksandar Dimitrov gl. organizator dečijeg Uskršnjeg festivala, ambasador R. Bugarske Radko Vlajkov i košarkaš Zvezde Stefan Jović glavni promoter festivala za 2017 godinu.

Posebna pažnja je posvećena Međunarodnom dečijem Uskršnjem festival koji postoji već 23 godine I održava se u Bosilegradu. Dečji uskršnji festival orjentisan je na promociju interkulturalnosti i negovanja kulture zajedništva i interkulturalnog dijaloga kroz igru i raznovrsne tradicionalne i savremene kulturne aktivnosti. Festival traje 7 dana, a u programu Festivala učestvuje oko 700 dece – iz Bosilegrada, okolnih mesta, regiona i drugih gradova Srbije, kao i Makedonije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Grčke …

Deca različitih nacionalnosti prenose vrednosti i lepote tradicije svojih naroda i šalju poruke od značaja za zajednički život na ovim prostorima. Ovaj Festival je od izuzetne važnosti za Bosilegrad i širi region, gde žive pretežno pripadnici bugarske nacionalne manjine, a gde je Bosilegrad postao skoro zaboravljeni grad  i jedna od najnerazvijenijih opština na teritoriji Srbije.

Zbog toga, od posebnog je značaja priznanje koje je dobijeno u maju 2015. od strane Evropske komisije preko Evropske Asocijacije Festivala (EFA) da je Dečji uskršnji festival u Bosilegradu izabran u  dvadeset najznačajnijih festivala Srbije i da je dobio znak kvaliteta – EFFE Label za 2015. i 2016. godinu. Dečji uskršnji festival u Bosilegradu izabran je za ovo priznanje zbog značaja za svoje okruženje, zbog dugogodišnjeg kontinuiranog rada i održavanje ovog festivala, zbog negovanja jedinstvene tradicije koja oživljava i koja je od posebne vrednosti za Bosilegrad i celu regiju, za život i za budućnost.

Prošle godine od strane NS Bugarske nacionalne manjine Uskršnji festival je proglašen za manifestaciju od izuzetne važnosti za bugare u Srbiji.

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.