Foto: Ivan Jovanović

Otvoren stacionar za smeštaj zbrinutih životinja u Zoo kutku

U organizaciji Udruženja “Zoo Planet” iz Niša svečano je otvoren stacionarni prostor za smeštaj zbrinutih životinja, koji je rekonstruisan po projektu „Tvoje mesto u Srbiji“ a podržan od strane USAID-a, NKD-a i ORCA organizacije i uz donaciju solarnog panela za dogrevanje stacionara koji je u saradnji sa učeničkom kompanijom Ekolim, obezbedila omladinska inicijativa „Solarni azil“, pokrenuta u okviru WWF-ovog projekta „Na mladima klima ostaje“.

“Adaptacija stacionarnog prostora za prihvat životinja u Zoo kutku u Kamenici će olakšati volonterima Udruženja “Zoo planet” iz Niša da adekvatno zbrinu napuštene i povređene životinje i da im pruže svu neophodnu negu pre udomljavanja ili vraćanja u prirodu. Uz to, prihvatni centar je značajan i zbog toga što spasene životinje imaju gde da borave i da budu u karantinu do veterinarske intervencije ukoliko im je potrebna u Nišu ili u drugom gradu u Srbiji i ne ugroze stalne stanare Zoo kutka u Kamenici”, rekao je na otvaranju stacionarnog centra predsednik Udruženja” Zoo Planet” Niš, Dušan Stojanović.

Foto: Ivan Jovanović

Stacionarni prostor u Zoo kutku adaptiran je zahvaljujući projektu “Tvoje mesto u Srbiji” koji su podržali USAID, NKD i ORCA.

“Zoo kutak u Kamenici je jedinstvena oaza koja povezuje ljude i životinje. To je prostor koji posetiocima omogućava da se druže sa životinjama, da ih nahrane, čuju priče o njihovom zbrinjavanju i saznaju kako da o njima dobro brinu. Nema boljeg načina da se podsetimo da su životinje važne! Kao organizaciji koja preko 20 godina radi na zaštiti životinja i prirode, ORCA ima posebno zadovoljstvo što može da podrži Zoo Planet u istoj misiji i da još lakše i efikasnije pomažu životinjama kojima je pomoć potrebna”, ističe projektni menadžer ORCA, Jelena Ilić.

Kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za prihvat napuštenih i povređenih divljih životinja u Zoo kutku pomoć je pružila i inicijativa mladih „Solarni azil” pokrenuta u okviru projekta „Na mladima klima ostaje”, koji u Srbiji sprovodi svetska organizacija za zaštitu prirode WWF, sa ciljem osnaživanja mladih u borbi protiv klimatske krize.

Foto: Ivan Jovanović

Omladinska inicijativa “Solarni azil”

“Omladinska inicijativa “Solarni azil” povezala je mlade inovatore Ekolima, učeničku kompaniju koja se bavi proizvodnjom panela od recikliranih limenki, i Minju kao studenta čistih energetskih tehnologija. Njihova postignuća me čine veoma ponosnom jer su uspeli da na kreativan način povežu borbu protiv klimatske krize i brigu o životinjama”, rekla je koordinatorka projekta “Na mladima klima ostaje” – WWF Adria, Mina Mirić.

“Ovo je jedan od primera saradnje mladih i organizacija ovog tipa, a potrebno je da ih u budućnosti bude još mnogo više. Veoma sam zahvalna što sam imala priliku da upoznam i sarađujem sa svim ovim divnim ljudima koji se danas ovde nalaze sa nama i što su nam pokazali da se upornost i rad isplate”, dodala je Minja Parabucki, jedna od organizatora inicijative ”Solarni azil”.

„Na mladima klima ostaje” je projekat koji u Srbiji sprovodi WWF sa ciljem osnaživanja mladih od 15 do 24 godine, koji žele da pokrenu inicijative protiv klimatskih promena. Projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) Federalnog ministarstva za okolinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost Nemačke (BMU) i podržan je od strane Britanske ambasade u Beogradu.

Takođe pročitajte

Pametna klupa za punjenje mobilnih telefona u centru Vlasotinca

Na platou ispred zgrade opštine postavljena je moderna pametna klupa za punjenje mobilnih telefona, lap-topova, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.