petak , 10 jula 2020

Otvoren 55. Niški sajam knjiga

U hali “Čair” u Nišu danas je otvoren 55. po redu Niški sajam knjiga, koji je verovatno najposećenije niško kulturno dešavanje i drugi po značaju i publicitetu događaj te vrste u Srbiji, a možda i u čitavom regionu.

Reč je o delimično samofinansirajućoj kulturno-umetničkoj i izložbeno-prodajnoj manifestaciji koju Niški kulturni centar, uz logističko-tehničku podršku Sportskog centra „Čair“, svake godine krajem novembra i početkom decembra organizuje u hali „Čair“ u Nišu. Cilj manifestacije je afirmacija medija knjige i upoznavanje niške čitalačke publike sa izdavačkim novitetima u sferama beletristike, stručne i časopisne literature i svakovrsne druge publicistike.

Prateći program 55.-og Niškog sajma knjiga:

18.00h Svečano otvaranje Sajma knjiga
Sajam otvara književnik Vladimir Pištalo

19.00h Promocija knjige Vladimira Pištala SUNCE OVOG DANA – PISMO ANDRIĆU. Govore: V. Pištalo i Nenad Šaponja.

Beskompromisno demonstrirajući etiku književne odanosti, ali istovremeno i etiku odanosti književnosti, pripovedanju sveta, Pištalo razgovara sa Andrićem na način blizak onome na koji je mladi Andrić vodio „Razgovor sa Gojom“.

25.

18.00h Predstavljanje knjige “Usnuli zmajevi” (Laguna). Reč je o koautorskoj knjizi koju potpisuju Aca Seltik i Miloš Petković, a koju je ilustrovao Igor Кrstić.

26.

12.00h Dodela sajamskih nagrada.

13.00h Predstavljanje izdanja SIIC-a iz Niša.

17.00h Promocija romana “Loza Pelina – Rosa”, autorki Dragane Ćosić i Aleksandre Savić, u izdanju Portalibrisa.

18 00h Najava knjige „Memoari – Luj Fraše d ` Epere“. O knjizi će govoriti Zoran Кolundžija, vlasnik izdavačke kuće Prometej.
Biće reči i o drugim beleškama ovog francuskog maršala i srpskog vojvode (Solunski front, Srbija, Balkan)

19.00 Predstavljanje romana “Svetioničar – Pritajeno zlo” autora Mladena Đorđevića u izdanju “Otvorene knjige” i koautorskog romana “Jezomor – Portret troprstog slikara” (Portalibris) koji potpisuju Mladen Stanisavljević i Miloš Petković. Na promociji će govoriti predsednik društva ljubitelja fantastike “Ordo Drako Niš” Darko Stanković.

27.
(Dečiji dan)

Tokom dana predstavljanje knjiga i nastupi autora za decu iz Niša i Srbije
17.00h O suštini časopisa „Danica“ i „Danica za mlade“ za 2018. godinu govoriće: dr Goran Maksimović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu – o suštini savremenog pogleda na Vuka u 2018. godini, mr Milunka Mitić, predsednica Skupštine Društva za negovanje duhovnih vrednsoti „Vuk Кaradžić“ Niš – o poetskim prilozima u časopsiu „Danica“, Nemanja Jovanović, doktorand Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu – o „Danici za mlade“, Dragana Jovanović, glumica Narodnog pozorišta Niš – kazivaće stihove iz „Danice“.

18.00h Promocija zbirke ilustrovanih priča “Vilin-pero Drakonije” koju su pisali i ilustrovali niški osnovci, a objavilo Udruženje ljubitelja fantastike Ordo Drako Niš. Učesnici će biti članovi društva i deca-autori.

19 00h Razgovor o knjizi iz „Lečenje ratnih rana ekstremiteta“ prof. dr Zorana Golubovića, dir. Кlinike za otopediju (izdavač Medicinski fakultet, Niš; 2018).

Pored autora knjige, o njoj će govoriti i acc. dr med sci Predrag Stoiljković, zamenik dir. Кlinike za ortopediju.

28.

18,00h Promocija tetralogije “Patuljci i vile” autora Miloša Petkovića u izdanju “Pčelice”. Tom prilikom, odlomke iz knjiga „Proleće“, „Leto“, „Jesen“ i „Zima“ čitaće novinarka Marija Ružić sa televizije Belle Amie.

29.

17.00h Pisac Danijel Jovanović, autor serijala „Severna kapija“ (u izdanju Otvorene knjige) promoviše treći deo serijala: “Stranice od peska”.

18.00h Promocija knjige „Srbi između paranoičnosti i naivnosti“ autora Žikice Simića, u izdanju IК „Prometej“. Osim autora učesnici bi bili dr Ivica Živković i Vladimir Veljković (publicista i istoričar iz Niša).

19 00h Nastavak razgovora o knjizi „Pozorišni direr i drugi zapisi“ – Aleksanadar Milosavljević (Izdavač Sterijino pozorje).
Razgovor će voditi Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu i Dejan Petković, taetrolog.

Takođe pročitajte

Kako i šta fitnes profesionalci jedu da bi bili zdravi i vitki

Ne treba da dostignete karijeru u oblasti fitnesa da biste bili zdravi i izgledali kao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.