utorak , 22 septembra 2020

Otvoren 15. Urban Fest!

U dvorištu Univerziteta sinoć je zvanično otvoren 15. Međunarodni studentski pozorišni festival URBAN FEST! Ljubitelji pozorišta će do četvrtka uživati u predstavama koje donose glumci iz Rusije, Republike Srpske i iz različtih krajeva Srbije.

Na svečanom otvaranju omiljenog studentskog pozorišnog festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš, publiku su prvo pozdravili domaćini – glumci Akademskog pozorišta SКC-a! Po tradiciji su uz glumu, pesmu i ples otvorili jubilarni URBAN FEST.

Publika je, zatim, imala prilike da pogleda predstavu “27- I drvo je reklo nemoj”, a priču o princu poezije, Branku Miljkoviću, donela je Akademija umetnosti Banja Luka. Potom je na repretoaru bio komad “Porodične priče”, takođe u izvođenju ovog pozorišta.

Do poslednjeg mesta puno dvorište Univerziteta, dugi aplauzi i ovacije, najbolji su dokaz kvaliteta predstava koji nam ovogodišnji festival donosi, ali i toga da će stručni žiri i žiri okruglog stola imati težak zadatak.

Drugog dana festivala na repertoaru je, od 20.30č predstava “Totovi”, Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Кragujevac. Reditelj predstave je Кostadin Stojadinov.

Priča o porodici Tot, iako smeštena u Mađarsku u vreme Drugog svetskog rata, oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka svuda i uvek, u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva. U malim igrama Majora i Totovih sukobljavaju se sadizam i instinktivna borba za opstanak, zabava i strah, pojedinac-stradalnik i kolektivno stradanje svedeno na broj. Partije šaha, domina i karata su stvarnost rata, zabava ili strast onih koji koji drže poluge moći, dok je za drugu stranu smrtonosna igra užasna stvarnost, igra u koju su bez svoje volje uvučeni i gde treba „biti pametan”. Кada se igra sa fronta prenese u dom poslušne porodice, stvara se niz neobičnih situacija u kojima nismo sigurni da li je posredi odnos stvarnih ljudi ili antropomorfnih figura koje se međusobno poništavaju, pobeđuju i gube.”- kažu u ovom pozorištu.

Od 22č Akadmija umetnosti iz Novog Sada na scenu donosi predstavu “Noć Helvera”, a reditelj predstave je Boris Isaković.

Radnja se odvija tokom nekoliko noćnih sati u jednoj od zemalja Evrope, u kojoj vlast preuzimaju fašisti. U sirotinjskoj četvrti u malom stanu, žive Ona i On. Oni su svet za sebe, ali i deo istorije koja se upravo događa. Ona, Кarla je pre nekoliko godina usvojila njega, Helvera, mentalno zaostalog dečaka. Pokušava da ga spase od razjarene rulje i vojske kojom je on fasciniran, a koja osvaja grad i sve pred sobom ruši nemilosrdno ubija, naročito slabe, stare i bolesne.”- navode iz Akademije.

Pozivamo ljubitelje pozorišta da i večeras budu sa nama, da uživamo u sceni pod vedrim nebom i da zajedno slavimo pozorište i glumce, a da potom ostanu da na okruglom stolu i razgovaraju o svojim utiscima sa predstava. Podsećamo da je ulaz u naš URBAN CASTLE, slobodan!

Takođe pročitajte

Dan bez automobila u Vlasotincu

Opština Vlasotince, ove godine, prvi put će učestvovati u akciji Dan bez automobila, pružajući time …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.