Na otvaranju „Mileniuma“ više stotina Nišlija

Dugo najavljivana izložba „Milenium“ niškog autora Ilije Fonlamova Franciskovića, otvorena je u petak u zdanju Oficirskog doma povodom proslave 105 godina od izbijanja Prvog balkanskog rata, čime je obeležila kraj protekle nedelje.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, dok je svečanosti prisustvovao veliki broj zvaničnika i više stotina Nišlija.
U susret izložbi, prvi čovek grada je u svom kabinetu upriličio prijem za mladog niškog umetnika pokazavši time da Grad, i više nego, podržava i podstiče kulturno delanje i uspeh mladih stvaraoca, a koji svoj grad predstavljaju u zemlji, ali i u inostranstvu.

„Važno je naglasiti da je kulturno dešavanje poput Ilijinog „Mileniuma“ podjenako važno za ovaj grad kao i pokretanje industrijskog pogona, te nema boljeg pokazatelja od ovog da je Niš grad koji širi ruke svima koji u njemu stvaraju, bilo na polju likovnog, ili kog drugog domena umetnosti. Ilija je svoj uspeh doživeo u inostranstvu, a Grad nije, i nikada neće, dozvoliti da se taj uspeh ne oseti i u gradu u kome Ilija i li bilo koji drugi mladi autor stvara. Ti ljudi su oni koji Niš čine metropolom, a vrata Grada su za njim uvek otvorena“, naglasio je Darko Bulatović.
Prve večeri, odmah nakon otvaranja, izložbu „Milenium“, koju je javnost najavljivala kako u Nišu, tako i u Crnoj Gori i Bugarskoj, posetilo je više stotina ljudi. U odnosu na „Milenium“ koji je tokom leta bio priređen u glavnom gradu Crne Gore, i to povodom velikog jubileja, a u organizaciji tamošnjeg Ministarstva kulture, niško izdanje izložbe znatno je šire u opusu. Nišlije su u prilici da pogledaju trideset slika rađenih ugljem i tušem, a koje će nakon Niša, biti predstavljene svetskoj javnosti u Londonu, povodom 140 godina od sticanja nezavnisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu. Iako Ilija ima zapažen uspeh u domenu likovnog stvaralaštva, pre svega u regionu, ovo je njegova prva samostalana izložba u rodnom gradu, pa on ne krije uzbuđenje.
Kada sam se prvi put kao autor pojavio na nekoj izložbi, bilo je to daleko od Niša, u bavarskoj prestonici. Nakon toga usledio je rad na delima koja su prešla granice naše zemlje, a zatim i „Milenium“ u Podgorici, zbog svega toga Niš me je nekako zaobilazio. Ipak poziv koji sam dobio od Grada, Niškog kulturnog centra, te od Kancelarije za mlade, ostvario je moju želju da svoj rad po prvi put predstavim Nišlijama. Krivo mi je kada čujem da Grad ne pomaže mlade autore. Istina je da Grad revnosno prati sve naše uspehe. „Milenium“ je najbolji pokazatelj da to jeste tako. Ovo je svetska predpremijera istog, a stotine Nišlija mi je sinoć dalo veru da uspeh neće izostati ni daleko od Balkana“, kaže Fonlamov Francisković za Sana Life.

Iako je „Milenium“ ovog jako mladog slikara, kome javnost često pripisuje epitete „supertalenta“ i „čuda od deteta“, gotovo dotakla granice fenomena, Ilija kaže da je on tek samo jedan korak napred, te da red tek predstoji. A, ono što je na otvaranju izložbe otkriveno, upravo se odnosi na Ilijin naredni angažman. Ovoga puta, motiv koji će ga okupirati, biće, kako kaže, njegov Niš, a projekat će biti predstavljen javnosti naredne godine, a sve povodom velikog jubileja koji Niš 2018. proslavlja.
2018. godina je od velike važnosti za naš grad, jer će se tada navršiti 140 godina od oslobođena grada od tusrke vlasti, to će biti prilika da Nišlije dobiju poklon kojim ih do sada niko nije darovao, a koji će ih, nadam se, učiniti ponosnim što žive u Carskom gradu“, otkriva mladi umetnik.
Svečanosti je pored gradonačelnika Niša, prisustvovala i većnica Grada Niša zadužena za kulturu, Jelena Mitrovski, te šef Kancelarije za mlade Grada Niša, Stevan Živković, ali i gradski većnik zadužen za omladinu i sport, Branislav Kačar.
Predstavnici Grada, ali i njegova uprava uzimajući na sebe organizaciju ovakvih svečanosti, a iza kojih kao autori stoje mladi i uspešni ljudi, poput Ilije, na najbolji način pokazuju koliko je Niš poslednjih godina otvoren za mlade i nadarene ljude. Činjenica da će ti maldi sutra voditi ovaj grad i državu sama po sebi objašnjava zašto je važno biti tu za njih. Ilija, iako jako mlad, dugo stvara i niže uspehe u inostranstvu, ističući gde živi, a gradske institucije to ne zaboravljaju. Kao nikada u prošlosti Niš stoji iza kulture i mladog stvaraoca, dajući primer kako se zaista poštuje mladost, a pre svega ona koja je naš grad već zadužila“, navodi Jelena Mitrovski.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.