Otvaranje izložbe „Društvena (s)kretanja“ u Salonu 77

Od 25. aprila u Salonu 77 u Tvrđavi Nišlije će moći da vide izložbu vektorskih grafika „Društvena (s)kretanja“ Miljane Radenković.

Miljana Radenković (1989) diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, na studijskom programu Grafički dizajn. Na istom fakultetu završila je i master akademske studije. Student je doktorskih akademskih studija – Primenjene umetnosti i dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radi kao asistentza užu umetničku oblast – Grafički dizajn, Grafičke komunikacije na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosi u Nišu. Realizovala je niz projekata iz svih oblasti grafičkog dizajna. Dobitnik je više nagrada i priznanja u domenu grafičkog dizajna i primenjenih umetnosti. Priredila je šesnaest samostalnih izložbi i izlagala na više od devedeset kolektivnih izložbi i festivala u zemlji i inostranstvu. Član ULUPUDS-a od 2015. godine.

Izložbu čini izbor od devet radova većeg formatarealizovanih digitalnom štampom, koji predstavljaju praktično istraživanje na doktorsom umetničkom projektu „VIZUELNO = VERBALNO, Socijološke devijacije materijalizovane grafičkim simbolima“.

Ispitujući razlike i similarnosti komunikoloških potencijala verbalnog i neverbalog, vizuelnog obraćanja, Miljana Radenković je izvela seriju društveno-angažovanih grafičkih slika, kojima se pored niza socijalnih devijacija (alkoholizam, narkomanija, zavisnost od sedativa, interneta, kocke, pedofilija, prostitucija, prosjačenje, kriminal, maloletnička delinkvencija) obrađuju i važna pitanja rodne i ravnopravnosti osoba sa invaliditetom, ali itema cenzure.Zahtev da se izraz u najvećoj mogućoj meri liši nepoželjne narativnosti, a da se da na konciznosti, dovodi Miljanu Radenković do upotrebe geometrijskih formi i šema, crne, bele i crvene boje u kreiranju čistih grafičkih simbola.
Otvaranje izložbe „Društvena (s)kretanja“ je u 19 časova.
Photo: Vikipedija

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.