petak , 24 marta 2023

OTKRIĆE – vlasotinačka biblioteka starija 18 godina nego što se mislilo

Tragajući za temama i informacijama koje su predstavili u osmom broju časopisa “Naše Vlasotince” uredništvo je otkrilo podatak da je vlasotinačka biblioteka starija 18 godina nego što se do sada smatralo.

Srba Takić, urednik časopisa kaže da je biblioteka u Vlasotincu osnovana 1894.godine a ne 1912.godine tako da nije stara 108 već 126  godina.

“Ovo će svakako biti tema za naše nove brojeve jer smo u državnom šematizmu sa kraja 19.veka stoji podatak u poglavlju “Čitaonice u Kraljevini Srbije” da je u Pirotskom okrugu, gde je Vlasotince tada pripadalo, čitaonica otvorena 1894.godine a prvi bibliotekar je bio izvesni Cvetko Petković, navodi Takić.

Inače, i u novom broju časopisa “Naše Vlasotince” koje je danas promovisano u Giginoj kući objavljena su zanimljiva istraživanja, teme, svedočenja, sećanja i intervjui. Za časopis su između ostalih pisali Sava Ćukalović, Branko Dimić, Petar Šušulić, Slobodan Ćukalović, Milan Ž.Trajković, Daliborka Alihodžić, Dragoslav B.Petrović, Đorđe Stojilković, Dragan D.Vidosavljević, Blagoje  Stojanović…

Takođe pročitajte

Akademsko pozorište niškog SKC NIŠ osvojilo četiri nagrade u Kragujevcu

„Kući“, predstava Akademskog pozorišta SKC Niš, je sa festivala amaterskih pozorišta u Kragujevcu donela čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.