TRANSILVANIJA – Otisak na glini porodice Agnes

U blizini grada Bistrica, na severu Rumunije, u malom selu Korond živi porodica Agnes, umetnici u svom poslu. Oni uz pomoć gline, malo boje i puno mašte i veštine već godinama izrađuju živopisnu keramiku po kojoj je ova zemlja poznata.

Razgovarali smo sa Tofalvi Agnes (18) Rumunkom mađarskog porekla, o tehnici oslikavanja keramike. Tehnika po kojoj je poznata njena porodica nema nekog posebnog naziva.

„Ova tradicija se prenosi sa kolena na koleno, meni je svoje znanje prenela baka, otkriva nam Tofalvi.

„Potrebno je nabaviti posebnu vrstu gline, zatim oblikovati na mažini, sledi iscrtavanje, tzv. „tuširanje“, koje daje poseban sjaj finalnom proizvodu.“

Tokom godine dosta turista poseti hotel Drakula, koji se nalazi svega na par kilometara od Koronda, i gde je smeštena radnja porodice Agnes.

Moguće je napraviti bilo koji oblik, i ukrasiti ga na bezbroj načina, to mi se jako sviđa„- kaže Tofalvi.

Ono što smo mogli videti jesu tanjiri, šolje, vaze, piksle i činije. Za iscrtavanje se koristi profesionalna boja, a samo crtanje se izvodi tankom specijalnom iglom.

„U porodici zaista svi radimo. Tata, mama, ujak, ja i ponekad baka. Oblikovanje gline je ujkin zadatak gde mu pomaže i tata, dok smo ja i mama zadužene za ukrašavanje, odnosno iscrtavanje, priča nam Tofalvi.

Kada se svi procesi završe , potrebno je te sveže izrađene predmete ostaviti u posebnoj rerni. Za finalni proizvod potrebno je 3-4 dana kako bi došao do kupaca. Cene su prilagođene džepu svakog turiste pa je najjeftiniji suvenir tri leva (nešto manje od evra) a ima i komada koji koštaju više od stotinu evra.

I za kraj Tofalvi nam otkriva.

“ Volim tradiciju mesta odakle dolazim, ljubav prema ovoj vrsti umetnosti mi je usadila baka. Jako uživam jer je cela porodica uključena. Negujemo svoj stil u ovoj tehnici i inspirišemo jedni druge.“

Takođe pročitajte

VEČERAS u Salonu 77 – „Mikrokosmos“ Teodore Vojinović

U utorak 14. maja u 19 sati, u Salonu 77 biće otvorena izložba skulptura i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.