sreda , 30 septembra 2020

Ostanite motivisani da vežbate i kod kuće

Mnogo toga je važno kada je reč o „kućnoj” fizičkoj aktivnosti i ciljevima koje želimo da ostvarimo, ali za početak – napravite planove za vežbanje i tako ostanite motivisani da vežbate i kod kuće.

Nažalost, ponekad vas motivacija napušta kad je najpotrebnija. Zato ostanite motivisani da vežbate i kod kuće uz nešto slatko, dobru muziku – šta god vam je drago i potrebno u datom trenutku. Ukoliko niste sigurni šta bi to bilo, možda baš pravu stvar pronađete u našim savetima.

Za neke vežbače, izvor motivacije je želja da budu zdravi. Za mnoge, cilj je mršavljenje. Mnogi veruju i da će motivacija doći sama jednog dana, ali ne dajte se zavaravati. Krenite u akciju, ostanite motivisani da vežbate i kod kuće zarad bilo kakvog cilja, a onda ćete početi da primećujete i rezultate svog truda, koji opet mogu da vam pomognu u održavanju motivacije.

Ciljevi: Imajte nešto za šta ćete raditi, bilo da je reč o mršavljenju ili želji da istrčite maraton. Možete da postavite koliko god ciljeva želite, kad god to želite. Postavite dnevne ili nedeljne ciljeve: „Šetaću 20 minuta dnevno” ili „Ove nedelje ću vežbati minimum tri puta”. Uvek imajte nešto za šta ćete raditi, i tako ostanite motivisani da vežbate i kod kuće.

Disciplina: Stvorite rutinu i razvićete discplinu koje ćete se držati. Ako možete, planirajte uobičajen dan i vreme kada vežbate tako da, kada dođe vreme, budete kao na auto-pilotu. Možete i da se dodatno istegnete pre vežbanja, slušate omiljenu muziku, pa tako ostanite motivisani da vežbate i kod kuće.

Priprema: Imajte sve što je potrebno za vežbanje i unapred to spremite, dosta pre nego što do treninga dođe. Neka vas sačekaju spremni kako plan, tako i oprema za trening.

Fleksibilnost: Rutine su dobre, ali ne ako ste preterano rigidni. Možete da isplanirate trening od dva sata četiri puta nedeljno, ali biće dana kada ćete biti preumorni ili nećete imati vremena, pa zato imajte rezervni plan. Ostanite motivisani da vežbate i kod kuće kada možete, i slobodno jedan trening pomerite ili mu nađite alternativu.

Posvećenost: Odluku da budete zdravi ne donosite samo jednom – jedna je od onih koju donosite svaki dan. Ostanite motivisani da vežbate i kod kuće tako što ćete se podsećati svojih ciljeva, ali i dosadašnjih uspeha. Primetite razliku u tome kako vam pristaje odeća, da treba da povećate težinu tegova, ili primetite svoju mogućnost da duže trčite.

Zabava: Vežbanje (kao i priprema, disciplina i posvećenost koju zahteva) može da zvuči kao samo još jedna obaveza. Ali pokretanje vašeg tela može da bude nešto što smatrate delom dana u kom uživate. Zato možda i ne morate da radite čučnjeve – plešite, skačite i ostanite motivisani da vežbate i kod kuće.

Nagrade: Obećajte sebi nagradu nakon što ispunite cilj, bio to slatkiš ili kupovina nove sportske opreme. Tražite i unutrašnje nagrade od vežbanja, takođe: taj osećaj uspeha, oslobađanja od stresa, ili mira u kom uživate nakon dobrog treninga. Ostanite motivisani da vežbate i kod kuće uz ovakve nagrade.

 

Autor: Pejdž Vener

Takođe pročitajte

Guske su spasile Rim a ljute papričice….

Prvo je legenda a život je ipak nešto realnije i stalno od nas očekuje izazove …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.