subota , 4 februara 2023

Osnovna škola Vuk Karadžić ponos Žitkovca

Osnovna škola „Vuk Кaradžić“ u Žitkovcu jedina je osnovna škola koja je dobitnik Svetosavske nagrade na svečanoj ceremoniji u Vladi Republike Srbije.

Predlagač je bio Centar za obrazovne politike iz Beograda i Pestaloci fondacija sa kojima kako kaže direktor škole Milan Dinić sarađuju već četiri godine na projektu „Zajedno ka srednjoj školi“ – podrška deci iz depriviranih sredina pri prelasku u srednju školu, gde su pokazali  izvanredne rezultate. Takođe napominje da su za samo godinu dana smanjili 15000 opravdanih izostanaka i 2000 nepravdanih, kao i da je mogo toga učinjeno po pitanju bezbednosti dece. Кonkretno, učenicima je zabranjen izlazak iz škole i školskog dvorišta dok imaju časove, kapija se u 8 časova zaključava i jedini mogući ulazak i izlazak iz škole je na glavnom ulazu gde dežuraju učenici. Matična škola i 5 izdvojenih odeljenja pokrivene su sa preko 40 kamera.

This slideshow requires JavaScript.

“Pre dve godine, kada sam stupio na mesto direktora, školu uopšte nije pohađalo preko 40 učenika. Danas je to samo 5-6 učenika koji i fizički nisu u Srbiji ili daleko od Žitkovca. Ovo smo uspeli čestim razgovorima sa roditeljima, disciplinskim postupcima i krivičnim prijavama protiv roditelja zbog neredovnog pohađanja nastave njihove dece.

Jedna smo od retkih škola u Srbiji, a možda i jedina, gde matična škola i svih pet izdvojenih odeljenja imaju fiskulturne sale.” – ističe direktor Milan Dinić.

Svaka učionica u ovoj školi ima pristup internetu i računar, a imaju i 3 informatička kabineta u matičnoj školi.

Škola se svakodnevno renovira, obnavlja se inventar, kreče učionice a to sve rade radnici same škole pa na taj način ostvaruje se ušteda mnogo novca i bukvalno ga koriste samo za materijal.

Škola se takođe može pohvaliti i modernom multimedijalnom salom sa 70 mesta, a u toku je adaptacija prostora koji je namenjen produženom boravku čija se aktivacija očekuje od naredne školske godine.

Osnovna škola „Vuk Кaradžić“ dobitnik je javnog priznanja od strane Opštine Aleksinac za 2019. Godinu.

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.