Osnovna škola „Stefan Nemanja“ osvojila treće mesto na takmičenju programiranja

Na drugom po redu takmičenju iz programiranja na mikrobit uređajima pobedu je odneo tim OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Svilajnca.

Takmičenje je organizovano u sklopu programa „Škole za 21. vek“ koji u Srbiji implementira British Council u saradnji sa Ministarstvom nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, a koje finansira britanska vlada.

This slideshow requires JavaScript.

Škole su bile pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri pozvao 15 najboljih timova da svoje radove predstave uživo na takmičenju u Nišu. Tema takmičenja je bila da se pruži odgovor na neki od ciljeva održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene nacije. Rebeka Fabrici, zamenica ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji je ovom prilikom rekla:

„Danas ste svi vi pobednici. Radili ste timski. Uparili ste maštu sa znanjem i digitalnim veštinama. Prešli ste put koji prelaze svi inovatori – i upotrebili nove veštine da pretvorite svoje ideje u nešto novo i fascinantno. I ono što je podjednako važno –odgovorili ste na neki od problema iz svog okruženja i učinili svoju okolinu malo boljim mestom za život.“

Pobednički projekat zove se „Čist vazuh, zdrav život“. Učenici su uspeli da isprogramiraju i kreiraju dva uređaja putem kojih se meri prisustvo ugljen monoksida, ugljen dioksida i dodatnih čestica u vazduhu. Nađa Jovanović, učenica iz pobedničkog tima, vidno uzbuđena rekla je:

„Svi konkurentski projekti bili su jako dobri i zanimljivi. U početku nismo očekivali da ćemo pobediti i baš zato smo se tako puno obradovali pobedi!“

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Vitkovca osvojila je drugo mesto dok je niška osnovna škola „Stefan Nemanja“ osvojila treće mesto.
Nagrade su pobednicima uručile direktorka British Councila u Srbiji, Kler Sirs i zamenica britanske ambasadorke u Srbiji, Rebeka Fabrici. Dobitnici prva dva mesta na nacionalnom takmičenju u programiranju će imati priliku da učestvuju na regionalnom takmičenju koje će se održati u toku godine.

O programu Škole za 21. vek

Škole za 21. vek je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vredan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi organizacija British Council na teritoriji Zapadnog Balkana, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, je da milion učenika uzrasta 10-15 godina stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. Pored toga, deca će usvojiti i praktične veštine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih veština kroz programiranje fizičkih uređaja (eng. physical computing).

Takođe pročitajte

Vrtić “Maslačak” u Nišu u novom ruhu – donacija MK Group i AIK banke

Vrtić „Maslačak”, u okviru Predškolske ustanove Pčelica u Nišu, svečano je obeležio završetak radova koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.